Ομολογουμένως, θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, μιας και σημειώνεται σε αυτές τις πόλεις στατιστικά τα τελευταία έτη 1 με 2 φορές μέσα σε έναν χειμώνα ή και καθόλου.
Πολλοί από τους αναγνώστες μας, αναρωτιούνται και μας ρωτούν στην σελίδα μας στο facebook αλλά και στο forum μας, για το αν φέτος θα δουν χιονόπτωση η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ή αν δεν δουν καθόλου. Άποψή μας είναι, πως κάθε χρόνο υπάρχουν πιθανότητες για έστω και 1 χιονόπτωση τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, ωστόσο είναι δύσκολο αν το χιόνι δεν είναι πολύ, να υπάρξει και χιονόστρωση.
Πιστεύουμε και σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις που έχουμε κάνει ως και τώρα, πως αν υπάρξουν χιονοπτώσεις στην Αθήνα, θα υπάρξουν κυρίως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ενώ αν υπάρξουν χιονοπτώσεις στην Θεσσαλονίκη, θα υπάρξουν κυρίως μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο ή προς τα τέλη Φεβρουάριου και προς τις αρχές Μαρτίου. Αυτό μας διδάσκει η στατιστική, ότι αυτούς δηλαδή τους μήνες που προαναφέραμε, βλέπουν συνήθως χιονοπτώσεις με ή χωρίς χιονόστρωση, οι 2 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Πάντως μία χειμερινού τύπου διαταραχή διαφαίνεται μέσα στο χρονικό διάστημα 5-20 περίπου Δεκεμβρίου για την χώρα μας.
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών και γιατί δεν χιονίζει τόσο συχνά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τα τελευταία χρόνια ;;
Η Θεσσαλονίκη πέρυσι δεν είχε ούτε μία μέρα χιονόπτωσης, ενώ η Αθήνα είχε μόλις μισή μέρα χιονόπτωσης χωρίς χιονόστρωση. Χιονόστρωση έχουν να δουν και οι 2 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, αρκετά χρόνια, η μεν Αθήνα από τον χειμώνα του 2008 και η δε Θεσσαλονίκη από τον χειμώνα του 2006.
Βλέπουμε λοιπόν και εμείς αλλά και εσείς, ότι το φαινόμενο αυτό θεωρητικά είναι αρκετά σπάνιο για την χώρα μας και κάνει κύκλους. Όταν λέμε κύκλους εννοούμε πως μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια χωρίς χιονόπτωση στις πόλεις αυτές, όπως π.χ στην Θεσσαλονίκη που έχει να ρίξει ικανοποιητική χιονόπτωση από το έτος 2006, δηλαδή έχει να χιονίσει με χιονόστρωση 7 χρόνια και μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο. Στατιστικά λοιπόν ο κύκλος αυτός μπορεί να αλλάξει και φέτος ή ακόμα και τα επόμενα χρόνια και να έχουμε χειμώνες με περισσότερα χιόνια και πολύ περισσότερο κρύο στην συμπρωτεύουσα.
Για παράδειγμα τις χρονιές από το 2001 ως το 2006, χιόνιζε στατιστικά 2 φορές τον χρόνο και κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη, με αρκετά ικανοποιητική χιονόστρωση. Το 2007 δεν χιόνισε καθόλου, όπως και πέρυσι, ενώ το 2008,2009,2010 και 2011, η Θεσσαλονίκη έβλεπε 1-2 μόνο χιονοπτώσεις τον χρόνο. Επομένως, όλα βασίζονται στο γεγονός, πως δεν είμαστε μία χώρα που είναι πιο κοντά στον βόρειο πόλο και βλέπει χιονοπτώσεις κάθε χρόνο, αλλά είμαστε μία χωρά κοντά στην Αφρική και τον Ισημερινό και το χιόνι θα πρέπει να το θεωρούμε ειδικά σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, αρκετά σπάνιο φαινόμενο.
Τώρα, όσα ακούγονται περί κλιματικής αλλαγής, θα λέγαμε πως κάτι τέτοιο δεν έχει βάση, αν πάρουμε τα στατιστικά στοιχεία από το 1900 ως και σήμερα, αλλά και γενικότερα την διάταξη-τοποθέτηση των συστημάτων που υπάρχει τα τελευταία έτη στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Αυτά τα στοιχεία, μας δείχνουν πως ότι σας αναφέραμε παραπάνω ισχύει, μιας και μέσα στα 113 περίπου χρόνια που υπάρχουν καταγραφές για τον καιρό της Ελλάδας και της Ευρώπης, φαίνεται πως υπήρχαν περισσότερα έτη χωρίς πολλά χιόνια στην χώρα μας και λιγότερα έτη όπου το χιόνι που έπεφτε μερικές φορές στην χώρα μας, ήταν υπερβολικά πάρα πολύ και ξεπερνούσε και το μισό μέτρο, όπως το 1988 και το 2001 στην Θεσσαλονίκη και το 2002 και 2008 στην Αθήνα. Αυτά τα παραδείγματα τα αναφέρουμε διότι τα έχουμε και πιο πρόσφατα.
Συμπερασματικά λοιπόν, το χιόνι θεωρείται σπάνιο καιρικό φαινόμενα για την χώρα μας και συναντάτε κατά 85-90% στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου και κατά 15-10%, μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Σίγουρα αν έχουμε περισσότερα στοιχεία, θα σας τα αναφέρουμε.