Handelsblatt: Η Κύπρος οδεύει στον γκρεμό

Unknown
0


Το "όχι" της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο διάσωσης του Eurogroup βρίσκεται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τα οποία επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις έφεραν στην επιφάνεια την ευρωπαϊκή ανεπάρκεια σε ότι αφορά την στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για τον γερμανικό Τύπο, η Κύπρος οδεύει στον... γκρεμό ή ακόμα "κινδυνεύει να γίνει πειραματόζωο μίας πολιτικής που χρειάζεται το ένα πολιτικό δάνειο μετά το άλλο", ενώ για την βρετανική εφημερίδα "Guardian", "το εναλλακτικό σενάριο είναι να αφεθούν οι κυπριακές τράπεζες στην χρεοκοπία".

"Η εναλλακτική είναι να αφεθούν οι κυπριακές τράπεζες να χρεοκοπήσουν αμέσως μόλις ξανανοίξουν μετά το προσωρινό τους κλείσιμο και να ελπίζουν να είναι πραγματικά μια 'ιδιαίτερη περίπτωση. Αυτό όμως μοιάζει με φρικτά μεγάλο στοίχημα», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο με κοινή συνισταμένη ότι πλέον αναδεικνύονται οι ευρωπαϊκές ανεπάρκειες όσον αφορά τη πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Υπάρχει η απειλή η Κύπρος να γίνει πειραματόζωο μία πολιτικής που χρειάζεται το ένα πολιτικό δάνειο μετά το άλλο», αναφέρει η "Frankfurter Allgemeine Zeitung" προσθέτοντας πως «η φερόμενη ευρωπαϊκή κοινότητα αλληλεγγύης αποδεικνύεται, όταν η νομιμότητα είναι αδιάφορη, μία -ανοικτής έννοιας- απαίτηση για εκχωρήσεις... σαν να ήταν οι αποταμιευτές στρατιώτες, που πρέπει να αποδέχονται κάθε παράγγελμα».

«Η Κύπρος οδεύει στον γκρεμό» αναφέρει η Handelsblatt, τονίζοντας πως το κυπριακό κοινοβούλιο «απέρριψε το πακέτο του Eurogroup, ο κόσμος στη Λευκωσία πανηγυρίζει αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Όπως σημειώνει, η ψηφοφορία στη Βουλή «σημαδεύτηκε από ισχυρά αντιευρωπαϊκές αναφορές».

Για «φυγή στην αγκαλιά της Ρωσίας» κάνει η Süddeutsche Zeitung, η οποία λέει πως εάν η Κύπρος εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και μόνο η Ρωσία την διασώσει, «το νησί θα γίνει φέουδο της Μόσχας». «Σε αυτήν την περίπτωση, αποδιοπομπαίος τράγος έχει ήδη βρεθεί εδώ και καιρό και λέγεται Γερμανία» αναφέρει το δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται πως «η κυπριακή καταστροφή είναι πλέον κάτι παραπάνω από οικονομική καταστροφή και έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση».

"Αβέβαιο το μέλλον της Κύπρου", σχολιάζει η Deutsche Welle, η οποία επισημαίνει πως το Eurogroup είναι ακόμα πρόθυμο να προσφέρει στήριξη, αν και όπως υπογραμμίζει, η Λευκωσία κοιτάζει στην πλευρά της Μόσχας.

Από την πλευρά του, το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" επισημαίνει ότι το θέμα έχει εξελιχθεί σε «δοκιμασία δύναμης» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση, το ποσό για τη διάσωση της Κύπρου είναι σε σύγκριση με αυτά προηγούμενων πακέτων, «σχεδόν αμελητέο, αλλά εάν το Eurogroup υποχωρήσει, θα έχει γίνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εκβιαστεί». Όπως και να έχει, τονίζει το Spiegel, «ο χρόνος πιέζει, οι τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν κλειστές για πάντα».

Στον βρετανικό Τύπο, η εφημερίδα "Τelegraph» τονίζει ότι «η σύγχυση θα μπορούσε να παρέχει στην Μόσχα μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει σημαντική εμπορική επιρροή στην ευρωζώνη εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα φυσικού αερίου που φέρονται να βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου. Εναλλακτικά, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει επιρροή επεκτείνοντας το δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει ήδη δώσει».

Για πρόταση της Gazprom ώστε να διασωθούν χωρίς κούρεμα οι κυπριακές τράπεζες κάνουν λόγο οι "New York Times". Η εφημερίδα σε ανταπόκριση της από τη Μόσχα που έχει τίτλο "Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο" αναφέρει πως η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom, προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.

Η βελγική εφημερίδα "De Standaard", υπό τον τίτλο : «Η Κύπρος και η ευρωζώνη προστατεύουν τελικά τους μικροκαταθέτες", αναφέρει σε άρθρο της ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την Κύπρο απειλούν να αναζωπυρώσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τη συνοχή της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει, παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» και δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες, δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς έσπασε ένα ταμπού.

Η «LE SOIR» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο κείμενο υπό τον τίτλο: «Αποταμίευση: ένα ταμπού έσπασε στην Ευρώπη», ενώ και η «LIBRE BELGIQUE» στο πρωτοσέλιδό της, γράφει: «Να σωθεί η Κύπρος με κάθε κόστος".Στην ιστοσελίδα της, η γαλλική Liberation γράφει " Κύπρος το νησί που αναζητά 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ", με φόντο το κτίριο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η πρόταση του Eurogroup για την ενίσχυση της Κύπρου, που απορρίφθηκε χθες από το κοινοβούλιο της Λευκωσίας, δεν θα βοηθήσει την ευρωζώνη να βγει ομαλά από το κύμα των κρίσεων. Στην πραγματικότητα, γράφει σήμερα ο Martin Wolf στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, όλη αυτή η αναταραχή θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως μάθημα για το πώς να ΜΗΝ αντιμετωπίζονται προβλήματα χρέους.

Η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών ήταν χωρίς αμφιβολία απαραίτητη, σημειώνει ο αρθρογράφος. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι υπερχρεωμένη και υπεύθυνη για έναν τραπεζικό τομέα που είναι υπερβολικά μεγάλος για να διασωθεί. Η ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει μόνο με τα χρήματα των φορολογουμένων. Χωρίς τη φορολόγηση καταθετών, το πρόγραμμα βοήθειας θα έφτανε τα 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 70% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγούσε το χρέος στο 160% του ΑΕΠ, ένα φορτίο που δεν είναι βιώσιμο.

Υπήρχε εναλλακτική λύση στη φορολόγηση των καταθέσεων; Ναι: η ευρωζώνη θα μπορούσε να κάνει απευθείας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν η τραπεζική ένωση λειτουργούσε. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή οι ισχυρές χώρες δεν θέλουν να βοηθήσουν τραπεζικά συστήματα που χαρακτηρίζονται από κακή διαχείριση, όπως το κυπριακό, το οποίο έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για το ρωσικό κεφάλαιο. Η τραπεζική ένωση δεν πρόκειται να έρθει προτού διορθωθούν τα παλιά λάθη και συμφωνηθούν νέες διευθετήσεις.

Είναι κλοπή ο φόρος στις καταθέσεις; Όχι. Οι τράπεζες δεν είναι θησαυροφυλάκια. Η υπόσχεσή τους ότι θα επιστρέψουν στους καταθέτες τα χρήματά τους ακέραια, ή με τόκο, εξαρτάται από τη βοήθεια του κράτους. Το πρόβλημα δεν είναι αν επί της αρχής είναι λάθος να πληρώσουν οι καταθέτες, αλλά ποιοι ακριβώς καταθέτες πρέπει να πληρώσουν. Η ιδέα της Ευρώπης ήταν να επιβαρυνθούν όσοι διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Αλλά η ρωσική κυβέρνηση διαφωνεί. Όπως διαφωνεί και η κυβέρνηση της Κύπρου.

Διατυπώθηκε έτσι η πρόταση να φορολογηθούν και οι «ασφαλισμένες» καταθέσεις, κάτι που για τον Martin Wolf ήταν μεγάλο λάθος. Λάθος ήταν και το να μη διαχωριστούν οι τράπεζες, αλλά ο φόρος να ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως. Δεν ήταν λάθος όμως το να επιβαρυνθεί μια μερίδα καταθετών. Η ιδέα αυτή μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά είναι αναγκαία, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού.

Ο κίνδυνος μιας γενικότερης αναταραχής είναι τώρα ορατός. Λόγω των αδυναμιών της Ευρώπης, η μικρή Κύπρος αποτελεί πηγή ενός μεγάλου κινδύνου. Απειλείται πλέον η επιβίωση της ευρωζώνης. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.via

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top