Νομίζεις ότι η πραγματική σου ηλικία είναι μόνο αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητά σου; Λάθος! Σίγουρα έχεις ακούσει για τη βιολογική ηλικία. Για την ηλικία της... ψυχής σου, όμως, πόσα γνωρίζεις; Κάνε το τεστ για να το μάθεις.
Πόσο χρονών αισθάνεσαι;
Ξυπνάς το πρωί και αισθάνεσαι το γόνατό σου να πονάει. Σκέφτεσαι...
α) Γερνάω! Άρχισαν οι πόνοι στις αρθρώσεις μου.
β) Δε βαριέσαι. Πόνος είναι, θα περάσει!
γ) Κάποια απότομη κίνηση θα έκανα χθες και πιάστηκα.
Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας είναι...
α) Τα παιδικά και εφηβικά.
β) Τα νεανικά.
γ) Κάθε φάση της ζωής έχει τις δικές της χαρές.
Αν χρειαζόταν να πάρεις μέρος σε μια ποδηλατοδρομία με συνομηλίκους σου...
α) Αστειεύεσαι; Θα έβρισκα κάποια δικαιολογία για να μην πάω!
β) Θα έκανες προπόνηση σχεδόν καθημερινά, ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα τερματίσεις από τους πρώτους!
γ) Θα το διασκέδαζες! Δεν έχει σημασία ο τερματισμός, αλλά να περάσεις καλά στη διαδρομή!
Μου αρέσει να κάνω παρέα με ανθρώπους που...
α) Είναι αρκετά μεγαλύτεροί μου.
β) Είναι νεότεροί μου.
γ) Είναι περίπου στην ηλικία μου.
Σε σχέση με το παρελθόν αρρωσταίνεις...
α) Πιο συχνά.
β) Το ίδιο.
γ) Λιγότερο.
Όταν παρακολουθείς μια ταινία, συνήθως ταυτίζεσαι με τον ήρωα που...
α) Έχει περίπου ίδια ηλικία με σας.
β) Είναι ο πρωταγωνιστής.
γ) Έχει περίπου τον ίδιο χαρακτήρα με το δικό σας.
Ανησυχείς για το χρόνο που περνά...
α) Πολύ συχνά!
β) Ποτέ. Δεν θέλεις ούτε να το σκέφτεσαι!
γ) Όταν έρχονται τα γενέθλιά σου.
Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέπτη...
α) Ψάχνεις για καινούργια σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο και στο σώμα σου.
β) Θαυμάζεις πόσο πολύ δεν έχεις αλλάξει καθόλου τα τελευταία 10 χρόνια.
γ) Είσαι ευχαριστημένη που διατηρείσαι τόσο καλά.
Όταν θέλεις να συνδέσεις μια καινούργια συσκευή...
α) Απευθύνεσαι σε κάποιο νεότερο μέλος της οικογένειας. Άλλωστε τα σημερινά παιδιά τα ξέρουν όλα!
β) Παραιτείσαι από την προσπάθεια. Όλο και κάποιον θα βρεις να σας βοηθήσει.
γ) Συμβουλεύεσαι το εγχειρίδιο χρήσης και προσπαθείς να το κάνεις μόνη σου.
Όταν διαβάζεις...
α) Διασπάται πολύ εύκολα η προσοχή σου.
β) Βαριέστε θανάσιμα! Προτιμάς να κάνεις κάτι άλλο.
γ) Σε απορροφά το κείμενο.
Και τώρα διάβασε τα αποτελέσματα:
Αν συγκέντρωσες περισσότερα «Α»:
Νιώθεις μεγαλύτερη από την ηλικία σου
Ανησυχείς για το χρόνο που περνά και ερμηνεύεις και το παραμικρό σαν σημάδι «παρακμής» του σώματος και του πνεύματός σου. Κάποιες φορές είσαι λίγο πιο χαλαρή, ενώ κάποιες άλλες (ιδίως αν πλησιάζουν τα γενέθλια ή κάποια άλλη σημαντική επέτειος) η σκέψη ότι μεγαλώνεις σου φέρνει απελπισία και απογοήτευση.
Προσπάθησε να υιοθετήσεις μια πιο χαλαρή στάση και δες το ότι μεγαλώνεις σαν μια πορεία όχι προς τη φθορά, αλλά προς την ωριμότητα. Συνειδητοποίησε ότι κάθε μέρα που περνά σε κάνει πιο σοφή και συνειδητοποιημένη, κάτι που μπορεί να σου χαρίσει καλύτερες κοινωνικές σχέσεις.
Κάνε μια λίστα και γράψε πώς άλλαξε η ζωή σου τα τελευταία 10 ή και 20 χρόνια. Επικεντρώσου στις θετικές αλλαγές (π.χ. πώς σε βοήθησε η οικογένειά σου, πώς εξελίχθηκες επαγγελματικά κ.ά.) και προσπάθησε να βρείς πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις τις αρνητικές αλλαγές (π.χ. πήρες βάρος, δεν έχεις αντοχές, εκνευρίζεσαι πιο εύκολα κ.ά.).
Βρες νέα χόμπι και δραστηριότητες που να σε ευχαριστούν και να διευρύνουν τον κοινωνικό σου κύκλο. Κάνοντας παρέα με καινούργια άτομα και από διαφορετικές ηλικιακά ομάδες εξελίσσεστε και πλέον επικεντρώνετε την προσοχή σας όχι στο χρόνο που περνά, αλλά στο πώς θα τον αξιοποιήσετε καλύτερα.
Αν συγκέντρωσες περισσότερα «Β»:
Νιώθεις μικρότερη από την ηλικία σου
Οι άλλοι ξαφνιάζονται όταν τους λές την ηλικία σας και πράγματι δεν σας φαίνεται καθόλου. Έχεις ευχάριστη και νεανική διάθεση, κάνεις παρέα συνήθως με μικρότερους από εσένα, έχεις ενέργεια, χαίρεις άκρας υγείας και σου αξίζουν συγχαρητήρια γι' αυτό.
Συνέχεια προσπαθείς για να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Η παγίδα είναι μήπως το παρακάνεις. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε για πάντα τις ίδιες αντοχές που είχαμε όταν ήμασταν 20 και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες εξαντλητικές δραστηριότητες. Καθώς τα χρόνια περνούν χρειάζεται να «ακούς» και να σέβεσαι τις ανάγκες του σώματός σου και να μην πιέζεις σε ακραίες συμπεριφορές.
Φτιάξε ένα πλάνο των δραστηριοτήτων της ημέρας. Μήπως επιβαρύνεις ιδιαίτερα το πρόγραμμά σου μόνο και μόνο επειδή έχεις συνηθίσει να το ακολουθείς από μικρή ηλικία; Κάτι τέτοιο σε εξαντλεί, γιατί σου «κλέβει» χρόνο από την ξεκούραση και τον ύπνο σου; Μήπως έχεις επιβαρυνθεί αποκλειστικά με οικογενειακά ή άλλα βάρη, επειδή θεωρείς ότι έχεις περισσότερες αντοχές από τους άλλους; Επανεξέτασε τη συμπεριφορά σου και μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια ή να ελαφρύνεις κάπως το συνηθισμένο σου πρόγραμμα.
Αν συγκέντρωσες περισσότερα «Γ»
Νιώθεις όσο... είσαι και το απολαμβάνεις
Δεν ντρέπεσαι για την ηλικία σου και δεν ανταγωνίζεσαι τους μικρότερους σε ηλικία. Πιστεύεις ότι κάθε ηλικία έχει τις χάρες της και προσπαθείς να απολαύσεις το καλύτερο από τη ζωή. Ακόμα και αν δεν ακολουθείς ένα αυστηρά υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης του σώματος, εντούτοις είναι κάτι που σε απασχολεί και προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο, χωρίς να φτάνεις σε ακρότητες.
Η ζωτικότητα και η ενέργειά σου είναι αυτή ενός μικρότερου σε ηλικία ανθρώπου, γι' αυτό και δεν έχεις καμιά δυσκολία να κάνεις παρέα και να έχεις φίλους απ' όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Βρίσκεις ενδιαφέρον στα πιο απλά και καθημερινά, ενώ φροντίζεις να έχεις πολλά ενδιαφέροντα και ασχολίες που να εξασκούν το μυαλό και να διατηρούν τη ζωντάνια σου.
Λετίσια Μουστάκη
Από το περιοδικό Αρμονία