Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για το ποιος δημιούργησε το πρώτο βιντεοπαιχνίδι, με την απάντηση σε μεγάλο βαθμό να εξαρτάται από το πώς ορίζονται τα "βιντεοπαιχνίδια". Η εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών αντιπροσωπεύει ένα κουβάρι από διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Το "βίντεο" στο "βιντεοπαιχνίδι" αναφέρεται συνήθως σε μια συσκευή απεικόνισης. Ωστόσο, η χρήση του όρου "βιντεοπαιχνίδι", συμπεριλαμβάνει τώρα όλους τους τύπουςοθόνης, μορφές, και πλατφόρμες.
Δείτε παρακάτω τα πέντε "βιντεοπαιχνίδια" που διεκδικούν τη πρωτιά.
1947: Cathode Ray Tube Amusement Device
1947–1958: Chess
Ο Alan Turing, ένας Βρετανός μαθηματικός, ανέπτυξε ένα θεωρητικό πρόγραμμα σκάκι υπολογιστή ως παράδειγμα της νοημοσύνης των μηχανών. Το 1947, ο Turing έγραψε τη θεωρία και ο συνάδελφός του Dietrich Prinz, έγραψε το πρώτο περιορισμένο πρόγραμμα σκακιού. Το πρόγραμμα, όμως, δεν ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να διαδραματίσει πλήρως το παιχνίδι.
1951: Nim
1951: Nim
Στις 5 Μαΐου 1951, o Ferranti, δημιούργησε τον υπολογιστή NIMROD, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Μεγάλης Βρετανίας. Χρησιμοποιώντας μια ομάδα από φώτα, είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά για να παίζει το παιχνίδι Nim. Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση ενός ψηφιακού υπολογιστή που είχε σχεδιαστεί ειδικά για να παίζει παιχνίδι. Ο Nimrod θα μπορούσε να παίξει είτε την παραδοσιακή είτε την «αντίστροφη» μορφή. του παιχνιδιού. (video)
1952: OXO / Noughts and Crosses (Tic-Tac-Toe)
1952: OXO / Noughts and Crosses (Tic-Tac-Toe)
1958: Tennis for Two
Το 1958, ο William Higinbotham έκανε ένα διαδραστικό παιχνίδι υπολογιστή που ονομάζεται"Tennis for Two". Ήταν ένας εξομοιωτής τένις ή -σύμφωνα με μερικούς- εξομοιωτής πινγκ πονγκ!(video)
----Όπως αναφέραμε και στην αρχή η απάντηση για το ποιο είναι το πρώτο εξαρτάται από το πώς ορίζονται τα "βιντεοπαιχνίδια". Αλλά οι περισσότεροι υποστιρήζουν ότι το πρώτο "βιντεοπαιχνίδι" στην ιστορία είναι το "Cathode Ray Tube Amusement Device"(1947) με δεύτερο το "Tennis for Two"(1958) με το "OXO"(1952) να είναι πολλύ κοντά στη διεκδίκηση του τίτλου.