Ωφέλιμα μικρόβια!

efrapedia

Παπανικολάου Ζαχαρίας


Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων, Msc


Το μεγαλύτερο πρόβλημα των καταναλωτών απέναντι σε καινούρια προϊόντα είναι η άγνοια, πόσο μάλιστα εάν αυτά τα προϊόντα προσφέρουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας (λειτουργικά τρόφιμα). Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι υπάρχουν και ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, δηλαδή μικρόβια που καταναλώνομαι καθημερινά στο διαιτολόγιο μας και βοηθούν στην ευεξία του οργανισμού. Η απάντηση είναι ελάχιστοι.


Το πεπτικό μας σύστημα περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια (εντερική χλωρίδα). Αυτά τα βακτήρια λειτουργούν ως φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.


Λειτουργικά τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά τα οποία βοηθούν στην ευεξία του οργανισμού και πιθανών μειώνουν των κινδύνων για αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο, οστεοπόρωση και καρδιαγγειακές ασθένειες. Αυτά τα τρόφιμα πιθανών να βοηθούν στην ευεξία του οργανισμού μέσω της βελτιστοποίησης των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού. Τα τρόφιμα αυτά γενικά περιέχουν ένα ή περισσότερα ευεργετικά συστατικά όπως πρεβιοτικές ενώσεις, προβιοτικούς μικροοργανισμούς, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και στερόλες, καροτενοειδή κ.α..


Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία. Μπορούν να καλλιεργηθούν και να προστεθούν στα τρόφιμα όπως στο γιαούρτι και στο γάλα ή σε διατροφικά συμπληρώματα. Αυτά τα βακτήρια πρέπει να είναι αρκετά δυνατά για να επιβιώσουν κατά το πέρασμά τους από το πεπτικό σύστημα ώστε να φτάσουν στο έντερο και να συμβάλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.






http://delfinaki-sunset.blogspot.com
Tags

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top