Μάθετε να διαβάζετε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ!!!

efrapedia

etiketes trofimwn kai systatika


Μπορείτε να κάνετε υγιεινές επιλογές άμεσα: πάρτε μερικά τρόφιμα στην κουζίνα σας και διαβάστε τις «Θρεπτικές Πληροφορίες» στις ετικέτες. Εάν παρακολουθείτε πόσες θερμίδες, λίπη και υδατάνθρακες καταναλώνετε, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πόσες από αυτές είναι στη σύνθεση των προϊόντων που καταναλώνετε.




ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ:

οι πληροφορίες για τις θερμίδες, την ποσότητα πρωτεϊνών, λιπών κλπ βασίζονται στο μέγεθος των μερίδων.

ΛΙΠΗ:

Μέγεθος των μερίδων:Μέγεθος των μερίδων:κοιτάξτε το γενικό σύνολο των γραμμαρίων λίπους ανά μερίδα. Τρόφιμα με χαμηλή ποσότητα λίπους, περιέχουν 3 γρ. λίπους ή και λιγότερο ανά μερίδα.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

κοιτάξτε το γενικό σύνολο των γραμμαρίων υδατάνθρακα και όχι την ποσότητα γραμμαρίων ζάχαρης. Εάν κοιτάτε μόνο την ζάχαρη τότε πρέπει να αποκλείσετε από την διατροφή σας, τα φρούτα και το γάλα, με το σκεπτικό ότι έχουν πολύ ζάχαρη και θα καταναλώνετε περισσότερο από ότι χρειάζεται σιτάρι, κριθάρι πλιγούρι κλπ που δεν έχουν ζάχαρη, αλλά έχουν σημαντική ποσότητα υδατανθράκων. Ακόμα και η ζάχαρη στον κατάλογο των συστατικών έχει διαφορετικές ονομασίες: σιρόπι φρουκτόζης, σιρόπι από αραποσίτι, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, ζαχαρίνη, δεξτρόζη, γλυκόζη.

Τα γραμμάρια ζάχαρης και φυτικών ινών περιλαμβάνονται στα συνολικά γραμμάρια των υδατανθράκων. Εάν το προϊόν περιέχει 5 γρ. ή περισσότερο φυτικές ίνες ανά μερίδα, για να βρείτε πόσοι ακριβώς είναι οι υδατάνθρακες, αφαιρέστε τα γραμμάρια φυτικών ινών από τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων.

Στις ετικέτες φαίνεται η ποσότητα των υδατανθράκων, αλλά όχι η ποιότητα τους. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε στα χέρια σας των πίνακα Γλυκαιμικών δεικτών όταν ψωνίζετε.

Πάνω από όλα στην ετικέτα πρέπει να υπάρχει η σύνθεση των τροφίμων και τα συστατικά τους. Το σωστό είναι στον κατάλογο αυτό τα ονόματα των συστατικών να είναι γραμμένα σε φθίνουσα. Για παράδειγμα, θέλετε να αγοράσετε κονσερβοποιημένο κρέας, οπότε στην αρχή της λίστας πρέπει να γράφει "κρέας". Αν το "κρέας" είναι στο τέλος της λίστας, μετά το άμυλο, το αλάτι και μη κατανοητά πρόσθετα τροφίμων, δεν είναι αυτό που χρειάζεστε. Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε τρόφιμα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η λέξη ζάχαρη πρέπει οπωσδήποτε να είναι στο τέλος. Αν η ετικέτα λέει «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», εξετάστε προσεκτικά τη λίστα συστατικών, μπορεί να υπάρχει υποκατάστατο ή μέλι. Στην ετικέτα του ψωμιού ολικής αλέσεως πρέπει στην πρώτη θέση των συστατικών να γράφει σιτάρι.

Στα τρόφιμα εγχώριας παραγωγής συμβαίνει μερικές φορές να υπάρχει αντίστροφη σειρά συστατικών: σε αύξουσα σειρά. Επίσης, ελέγξτε τη λίστα για την ύπαρξη συντηρητικών, τεχνητών χρωμάτων και γεύσεων: όσο λιγότερα από αυτά, τόσο το καλύτερο.

Όταν επιλέγετε τρόφιμα, μην δίνετε σημασία σε όμορφες επιγραφές στην μπροστινή πλευρά των εμπορευμάτων, με δελεαστικές φράσεις όπως "φιλικό προς το περιβάλλον» ή «απολύτως φυσικό», ή «φυτικό», αλλά στο πίσω μέρος της συσκευασίας, όπου αναγράφεται και η σύνθεση.

Παρακαλούμε δώστε προσοχή στις πληροφορίες σχετικά με την θρεπτική αξία των τροφίμων: την ποσότητα των πρωτεϊνών, των λιπών, υδατανθράκων, των ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Κοιτάξτε την ενεργειακή αξία σε θερμίδες ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Και το καλύτερο είναι, αν τα συστατικά συσχετίζονται να αντιπαραβάλλονται με την ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης.
Πηγή:http://health-beauty-internet.blogspot.com

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top