Υπεγράφη το ACTA

efrapedia
0

Μαύρη ημέρα για το παγκόσμιο Internet. Στις υπογραφές και η Ελλάδα.

Υπεγράφη σήμερα στην Ιαπωνία η συμφωνία ACTA (AntiCounterfeiting Trade Agreement), από χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η ACTA είναι το αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο επικυρώνει τις διατάξεις των νομοσχεδίων SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect IP Act), που επιχειρεί να περάσει η Αμερικανική κυβέρνηση. Το ACTA έχει ήδη υπογραφεί από την 1η Οκτωβρίου από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, το Μαρόκο, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα υπέγραψαν όλες οι χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης εκτός από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Σλοβακία και την Κύπρο, η οποία μετά την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι διαθέτει πολύ πιο έξυπνη κυβέρνηση από την δική μας.
Η σημερινή ψήφιση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη κινητοποίηση οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας λόγου, οι οποίες δικαιολογημένα διαμαρτύρονται ότι η όλη διαδικασία δεν διεξάγεται δημοκρατικά αλλά έγκειται στην κρίση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Στη Μ. Βρετανία, την Γαλλία και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ήδη τεθεί ερωτήματα στα αντίστοιχα κουνοβούλια για τον λόγο για τον οποίο η διάταξη αυτή δεν πέρασε από το τοπικό κουνοβούλιο για ψήφισμα, ενώ παράλληλα δεν δεσμεύεται από άλλους οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ ή ο Οργανισμός Παγκόσμιου Εμπορίου.

Το ACTA είναι μία διεθνής συμφωνία που σκοπεύει να δημιουργήσει πρότυπα στον τρόπο προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων, από το καθημερινό εμπόριο, μέχρι kai το Internet. Στις αρχικές της διατάξεις είχε αρκετά σκληρά μέτρα, όπως μέχρι και την διακοπή της σύνδεσης του χρήστη απ' το Internet, κάτι που όμως με τις νέες τροποποιήσεις αφαιρέθηκε. Ωστόσο, το επίμαχο Άρθρο 23 του ACTA, είναι ικανό να επιβάλει ποινές σε όσους κατεβάσουν πειρατικά αρχεία, αλλά φυσικά κυρίως σε όσους τα δημιουργήσουν (cracked games) και τα ανεβάσουν στο διαδίκτυο. Το ποιες θα είναι οι ποινές αυτές και το αν θα εφαρμοστούν, θα το δούμε στην πράξη.

Η συζήτηση για το ACTA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2012. Δείτε το κείμενο της σημερινής συμφωνίας. Αν θέλετε να συμμετάσχετε κι εσείς στη δράση κατά του ACTA ή να δείτε ποιες εταιρείες αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, επισκεφθείτε το επίσημο site.

Μέσα στις επόμενες ημέρες λογικά θα πρέπει να περιμένουμε και την ανάλογη απάντηση των Anonymous κατά την ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.


Μάνος Γρυπάρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top