Pro Evolution Soccer 2012

efrapedia
0
Pro Evolution Soccer 2012 
Δεν θα βάλω εγώ μυαλό, πίνω μπάφους για να…παίξω Pro!

Είδος: Sports
Format: PCPS3Xbox 360PS2PSPWii3DS
Εκδότης: Konami
Ανάπτυξη: Konami Tokyo
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Παίκτες: 1-4
Απαιτήσεις: 1GB RAM, Επεξεργαστής 2.4Ghz, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB
Επίσημο Site: www.konami.com/pes2012
Κυκλοφορία: 30/9/2011









Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Όμως στη βιομηχανία των games, το genre των αθλητικών παιχνιδιών είναι κάτι που οι developers παραδοσιακά υποτιμούν. Απ’ τη μία βλέπουμε δεκάδες RPG, Action και FPS κι απ’ την άλλη 2-3 ποδοσφαιράκια και δύο manager games. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός είναι μικρός κι όσα αθλητικά games έχουν επιβιώσει, δεν έχουν την εικόνα που τους αξίζει γιατί οι εταιρείες τους λόγω μικρού ανταγωνισμού τα παραμελούν (με εξαίρεση την Sports Interactive που ασχολείται μόνο με το Football Manager!). 

Μια τέτοια εικόνα έχει σήμερα το Pro Evolution Soccer. Ακριβώς επειδή τα σοβαρά ποδοσφαιράκια της αγοράς είναι μόλις δύο, η Konami μοιάζει να επαναπαύεται στις δάφνες της. Έχει ένα παιχνίδι με σωστό σκεπτικό (arcade, απλό χειρισμό, ωραία γραφικά), αλλά παραδοσιακά τα τελευταία τρία χρόνια επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια σφάλματα. Μπορεί να εισάγει σε κάθε έκδοση νέες καινοτομίες, αλλά απ’ την άλλη ξεχνάει τα στοιχειώδη. Το φετινό Pro συνεχίζει να έχει το ίδιο σκεπτικό. Έχει κάποια πρωτοποριακά στοιχεία, αλλά κουβαλάει μαζί του τα γνωστά προβλήματα του παρελθόντος. Ας τα δούμε όμως όλα πιο αναλυτικά. 


Περιβάλλον
Όταν τρέξετε για πρώτη φορά το παιχνίδι θα σας ζητηθεί να εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία, ώστε να δημιουργήσετε κάποιο avatar. Ορίζετε λοιπόν πλήρως την εμφάνισή σας, το χρώμα φανέλας, αλλά και την…πόζα στο πορτραίτο σας, βάζοντας πίσω το κατάλληλο φόντο. Για άλλη μια χρονιά μπορείτε να έχετε έως και 10 διαφορετικά προφίλ, ώστε να αποθηκεύετε κάθε φορά την πρόοδό σας στην ίδια κονσόλα μαζί με την υπόλοιπη παρέα σας. 

Οι ρυθμίσεις σας ολοκληρώνονται με τον ορισμό των κουμπιών που θέλετε. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι η κίνηση συμπαικτών, το νέο φετινό χαρακτηριστικό του χειρισμού, μπορεί να είναι είτε αυτόματο (αυτόματη κίνηση συμπαίκτη), είτε χειροκίνητο. Την επιλογή αυτή μπορείτε να την αλλάξετε από αυτό το αρχικό μενού ή αργότερα από τις Ρυθμίσεις χειρισμού, ακόμα και κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Τέλος, επιλέγετε και τις βοήθειες συμπαικτών, όπως επίσης και το τι θα ισχύει με το αυτόματο τάκλιν. Το φαινόμενο αυτό μπορείτε αν θέλετε να το απενεργοποιήσετε τελείως. 

Η ελληνική έκδοση του PES 2012 έχει τις ίδιες γλώσσες με πέρυσι. Στην έκδοση του Xbox 360 συναντάμε Ελληνικά και Ιταλικά, ενώ στην έκδοση του PS3 Ελληνικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Δηλαδή τα Αγγλικά λάμπουν διά της απουσίας τους για άλλη μια σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστούμε την ελληνική μετάφραση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται…κατά λέξη. Όπως το “automatic tackling” που μεταφράζεται “αυτόματη ολίσθηση” ή το “Personal Settings” που γίνεται “Ρυθμίσεις Προσωπικά Στοιχεία”.

Ομάδες
Η database του PES 2012 δυστυχώς δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Στα πρωταθλήματα έχουμε την προσθήκη της Πορτογαλικής λίγκας, τα πλήρη δικαιώματα της Ισπανίας και μερικές μεμονωμένες ευρωπαϊκές ομάδες. Για άλλη μια φορά όμως, παρατηρούμε το φαινόμενο οι Boca Juniors και River Plate να βρίσκονται εκτός Copa Libertadores και απ’ την άλλη να είναι οι μόνες διαθέσιμες ομάδες στο φιλικό και το Master League. 




Φαινόμενα σαν αυτό επαναλαμβάνονται κάθε χρονιά, δείγμα του ότι η Konami έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, τα οποία για τους δικούς της λόγους (προφανώς οικονομικούς) δεν επιθυμεί να επεκτείνει. Πάντως, στο βασικό μενού υπάρχει τόσο το Champions League όσο και το Copa Libertadores, όχι όμως και το Europa League, το οποίο είναι διαθέσιμο εντός του Master League. Όσο για την δημιουργία πρωταθλήματος (League-Cup), εκεί συναντάμε τις ίδιες ακριβώς επιλογές με πέρυσι. Δηλαδή στα κύπελλα υπάρχουν μόνο Εθνικές ομάδες και στο League τα ξεχωριστά πρωταθλήματα όλων των χωρών. Οι προσευχές μας για κύπελλο συλλόγων, μάλλον δεν πρόκειται να εισακουστούν ποτέ. 

Οι μεταγραφές του παιχνιδιού είναι για άλλη μια φορά ετεροχρονισμένες. Ο Ριέρα παίζει στον Ολυμπιακό, ο Bouba Diop στην ΑΕΚ και ο Τζόρβας με τον Cisse στον Παναθηναϊκό, παρότι ο τελευταίος έχει πάρει μεταγραφή στη Lazio από τις 12 Ιουλίου! Όλα αυτά προφανώς θα διορθωθούν από την Konami με κάποιο patch, αλλά όσοι δύστυχοι δεν έχουν Internet θα πρέπει να παίξουν με αυτούς τους ποδοσφαιριστές ή να κάνουν τις μεταγραφές μόνοι τους. 


Football Life
Σε αυτό το νέο μενού έχει εντάξει η Konami φέτος το Master League και το Become a Legend. Φρόντισε ωστόσο να δημιουργήσει μια νέα μορφής παρουσίαση, που μας θυμίζει κάτι από Pro Evolution Soccer Manager. Θα δείτε λοιπόν μέσω διάφορων βίντεο, τους προέδρους και τους προπονητές κάθε συλλόγου να συνομιλούν μαζί σας σε καθημερινή βάση. Αν είστε προπονητής (Master League), θα πρέπει να μιλήσετε πότε στον πρόεδρο και πότε στους παίκτες σας, ενώ αν είστε ποδοσφαιριστής (Become a Legend) θα πρέπει να ακούσετε τις συμβουλές του προπονητή σας σε κάθε αγώνα, για το πως πρέπει να παίξετε. 

Στο Master League βρεθήκαμε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη Όταν λοιπόν θα αναλάβετε την ομάδα σας, όποια κι αν είναι αυτή, θα δείτε ότι ξαφνικά οι παίκτες σας είναι…τυχαίοι! Δηλαδή regenerated. Είτε επιλέξατε ελληνική ομάδα, είτε αγγλική, είτε ιταλική, ένα και το αυτό. Θα παίζετε με τον…Lothar τέρμα, με τον Γάλλο Ettori στη μεσαία γραμμή και με τον «ξακουστό» Ισπανό σέντερ-φορ Ordaz. Κοινώς, θα σας περνάνε σαν σταματημένους. Για να ξεκλειδώσετε τους κανονικούς παίκτες, θα πρέπει να μαζέψετε 100 PES points και να τους εξαργυρώσετε από το Extra Content που βρίσκεται στο μενού "Επιπλέον υλικό-Σύνολα επέκτασης λειτουργιών-Master League 3". Στην ίδια οθόνη θα συναντήσετε και το Club Boss, το οποίο επίσης κοστίζει 100 points και που σας δίνει την δυνατότητα να γίνετε πρόεδρος και να διαχειριστείτε τα πάντα. Τα χαρακτηριστικά αυτά η Konami όφειλε να τα έχει διαθέσιμα από την αρχή.

Είχε που είχε το Master League θέμα με τις μεταγραφές που καθυστερούν, τώρα φορτωθήκαμε άλλον ένα βραχνά. Οι μεταγραφές φέτος όχι μόνο έχουν την γνωστή καθυστέρηση 1-2 αγωνιστικών, αλλά δεν ολοκληρώνονται κιόλας. Για πολλούς και διάφορους λόγους, ακόμα κι αν προσλάβετε Scout Επιπέδου 3 στο ξεκίνημά δεν θα δέχονται να έρθουν στην ομάδα σας ούτε παίκτες με 70 Rating. Θα καταλήγετε δηλαδή στα πρώτα σας βήματα, οι μόνες σοβαρές μεταγραφές,να είναι οι παίκτες που θα ανεβάζετε από την ομάδα νέων. 



Η επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές σας και το προπονητικό τιμ είναι το σήμα κατατεθέν στο Master League. Επιλέγοντας την ομάδας σας μπορείτε να δείτε τι πιστεύει ο κάθε παίκτης για εσάς, ενώ όσοι μπαίνουν στη μεταγραφική λίστα θα παρατηρήσετε ότι θα κρατούν αρνητική στάση απέναντί σας. Κάποιοι μάλιστα θα έρχονται στο γραφείο σας για να σας κάνουν…παράπονα κι εκεί θα πρέπει να τους δώσετε εξηγήσεις γιατί τους θέσατε προς παραχώρηση, γιατί δεν τους δίνετε έναν καλύτερο αριθμό φανέλας κτλ. Θα ακούσετε όμως και θετικά σχόλια, όπως π.χ. από έναν νεαρό παίκτη ο οποίος δεν περίμενε ότι θα παίξει 90 λεπτά. 


Ο βοηθός σας θα σας ενημερώνει στον πίνακά του για τα σχέδια των αντίπαλων ομάδων και ποιους παίκτες θεωρεί επικίνδυνους. Μία ακόμη αλλαγή είναι η προπόνηση, εκεί όπου τώρα θα πρέπει να διαλέξτε ένα από τα πέντε διαθέσιμα προγράμματα ασκήσεων, το οποίο εστιάζει σε τομείς όπως τεχνική, ταχύτητα, στρατηγική κτλ. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να τα εναλλάσσετε διαρκώς κάθε μέρα για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 


Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πλήρη διαχείριση συλλόγου που προσφέρει φέτος το PES κάνουν την εμπειρία του Master League καλύτερη. Θα το διασκεδάζαμε πολύ περισσότερο όμως, αν είχαμε τους πραγματικούς παίκτες και αν μπορούσαμε να κάνουμε τις μεταγραφές πιο γρήγορα κι όχι να περιοριζόμαστε σε 3-5 ταυτόχρονες μεταγραφικές προτάσεις περιμένοντας απάντηση για μέρες (αιώνιο αίτημα). 


Το Become a Legend έχει εξελιχθεί θετικά, ώστε τώρα μπορείτε να προσλάβετε ατζέντη. Όσο καλύτερος είναι ο ατζέντης σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε να πετύχετε μια καλή μεταγραφή. Η μαγκιά της Konami όμως είναι ότι ο ατζέντης σας παίρνει λεφτά! Τώρα λοιπόν έχετε χρήματα και ως ποδοσφαιριστής και θα πρέπει να συγκεντρώσετε το απαραίτητο κάθε φορά ποσό ώστε να προσλάβετε έναν καλύτερο μάνατζερ. Άλλωστε, τίποτα σ’ αυτό τον κόσμο δεν γίνεται τζάμπα. 




Αν θέλετε να αλλάξετε ομάδα, τότε από την Αναζήτηση ομάδων μπορείτε να ψάξετε για κάποια και να την προσθέσετε στη λίστα ενδιαφέροντός σας. Αμέσως αυτό θα τραβήξει και την προσοχή του προέδρου σας, ο οποίος θα σας το επισημάνει. Από εκεί και πέρα όμως, αν παίξετε καλά, τότε τίποτα δεν σας σταματά από το να πάρετε μια καλή μεταγραφή! Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Εθνική ομάδα. Αν εξελιχθείτε σε αρκετά καλό παίκτη τότε θα σας καλέσουν και για τα διεθνή παιχνίδια. 


Από εκεί και πέρα, σε κάθε αγώνα ο προπονητής σας βάζει κάποιους στόχους που θα πρέπει να πετύχετε. Ανάλογα με την επιτυχία των στόχων, αλλά και την γενικότερη απόδοσή σας (ορίζεται κάθε φορά ένα minimum rating), θα ανεβαίνει ο σεβασμός των οπαδών απέναντί σας και αντίστοιχα κι η αξία σας. Το να πετύχετε το ελάχιστο rating θα δείτε στην πράξη ότι είναι δύσκολο, λόγω της ικανότητάς σας αλλά κι επειδή συχνά θα θέλετε να παίξετε εκτός θέσης για να πάρετε μπάλα. 


Το A.I. του φετινού Pro σπάει κόκαλα. Εδώ σας θέλω ρε βετεράνοι…

Gameplay
Σε σύγκριση με την περυσινή έκδοση, το Pro Evolution Soccer 2012 έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης στο χειρισμό. Διατηρεί ωστόσο μια λογική που λέει ότι αν ο παίκτης δεν έχει τα κατάλληλα στατιστικά, τότε ακόμα και μια απλή πάσα ή ένα σουτ μπορεί να καταλήξει στα περιστέρια. Ειδικά στις συρτές πάσες, θα δείτε ότι μόνο οι παίκτες παγκόσμιας κλάσης έχουν σωστές μεταβιβάσεις, ενώ κατά κανόνα τα physics της μπάλας την κάνουν να «καθυστερεί», λες και το χόρτο της κόβει απότομα τη φόρα. 



Η Konami κάνει φέτος ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων και μέτριων ποδοσφαιριστών. Η ψαλίδα ανοίγει κι άλλο, καθώς ένας μέτριος παίκτης είναι μεγάλο μειονέκτημα στον αγωνιστικό χώρο. Με ταχύτητα κάτω του 70, τρέχει σαν παλαίμαχος (συγκριτικά με τους υπόλοιπους), ενώ αν δεν έχει καλό κοντρόλ τότε αργεί πάρα πολύ να υποδεχτεί την μπάλα, άρα εκτίθεται εύκολα σε όποιον τον πιέσει. 

Πέραν όλων αυτών, οι τερματοφύλακες είναι χειρότεροι και από…τοπικό πρωτάθλημα, καθώς θα δείτε ακόμα και συρτά και χλιαρά σουτ έξω από την περιοχή να τους φεύγουν μέσα από τα χέρια! Πρακτικά, τα γκολ μπαίνουν φέτος πολύ πιο εύκολα, απλώς με δυνατά σουτ, καθώς μόνο οι μεγάλοι πορτιέρο μπορούν να τα αποκρούσουν με αξιώσεις. Λάθη όμως κάνουν όλοι, ανεξαιρέτως ικανότητας. Μην εκπλαγείτε καθόλου όταν θα δείτε την μπάλα να φεύγει μέσα από τα χέρια του πορτιέρο σας και τον αντίπαλο επιθετικό να την στέλνει στα δίχτυα!

Μία σημαντική αλλαγή που εισήγαγε η Konami είναι τα Challenges στο Training. Η εκμάθηση του παιχνιδιού μέσω προπόνησης είναι πιο ουσιώδης από ποτέ, καθώς σας δίνονται τρεις προκλήσεις για κάθε είδος προπόνησης, με κλιμακωτό βαθμό δυσκολίας. Ανάλογα με την επίδοσή σας, κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα challenge κερδίζετε χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο. 

Αν για παράδειγμα επιλέξετε το Training της επίθεσης, τότε σας δίνονται σενάρια όπου θα πρέπει να οργανώσετε επίθεση χρησιμοποιώντας την νέα κίνηση συμπαίκτη με το δεξί analog stick. Με το Training της ντρίπλας αντίστοιχα, θα πρέπει να ντριπλάρετε μέσα από κώνους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στα πέναλτι θα πρέπει να σουτάρετε στο σωστό σημείο. Κάθε προπόνηση λοιπόν είναι μια διαφορετική (κι ευχάριστη) πρόκληση. 

Η αμυντική λειτουργία φέτος παύει να είναι αυτοματοποιημένη, καθώς η αυτόματη πίεση (με το Χ στο PS3 ή το Α στο Xbox 360) δεν λειτουργεί όπως παλιά. Ναι μεν πιέζετε αυτόματα αλλά για να κλέψετε την μπάλα θα πρέπει να πιέσετε στο ακριβές σημείο της μπάλας με το αριστερό analog stick. Αυτό λειτουργεί υπέρ της CPU, καθώς όχι μόνο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να σας κάνει μια ντρίπλα και να σας «στείλει», αλλά έχετε και το μειονέκτημα ότι δεν μπορείτε να ανακόψετε εύκολα τις κάθετες μπαλιές, καθώς δεν ξέρετε προς τα που θα πάει η μπάλα με το φάλτσο που έχει. Εναλλακτικά, αν θέλετε να κρατήσετε τον αντίπαλο σε απόσταση χωρίς να τον πιέσετε, μπορείτε να κρατήσετε το R2 (PS3) ή το RT (Xbox 360). 


Το σκληρό παιχνίδι είναι πλεονέκτημα στο PES 2012, καθώς οι διαιτητές συνεχίζουν και φέτος να κάνουν τα στραβά μάτια σε κάποιες διεκδικήσεις. Σε περιπτώσεις τζαρτζαρίσματος θα δείτε ότι δίνουν κανονικά φάουλ. Είδαμε όμως ότι στα τάκλιν από μπροστά, μπορείτε ακόμα και να «σηκώσετε» τον αντίπαλό σας στον αέρα (αλά Καλλιτζάκης) και η φάση να συνεχιστεί! Αντίθετα, αν το τάκλιν είναι πισώπλατο, τότε μπορεί να δείτε ακόμα κι απευθείας κόκκινη. 

Στα σουτ θα χρειαστείτε μεγάλη ακρίβεια και συνεχίζει να παίζει ρόλο το σημείο του σώματός σας σε σχέση με το τέρμα. Η μπάρα δύναμης γεμίζει σχετικά γρήγορα, κάτι που απαιτεί ψυχραιμία στις εκτελέσεις πέναλτι. Εκεί τουλάχιστον ο χειρισμός έχει γίνει arcade, δηλαδή απλά σημαδεύετε με το δεξί analog stick κι από εκεί και πέρα καθορίζετε σωστά την δύναμη που θα βάλετε στο σουτ. 

Εκεί όπου το Pro πιάνει πουλιά στον αέρα είναι στο A.I., το οποίο φέτος είναι πραγματικά ότι τελειότερο έχουμε δει στην ιστορία του παιχνιδιού. Οι ομάδες παίζουν σφικτά. Με διπλή ζώνη άμυνας, οι γραμμές της άμυνας και του κέντρου έχουν μεγάλη συνοχή μεταξύ τους και κλείνουν τους διαδρόμους. Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου οι μεσαίες γραμμές ήταν αποκομμένες, φέτος η ζωή σας θα γίνει δύσκολη καθώς τα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας είναι πιο ζόρικα από ποτέ. Οι αντίπαλοι αμυντικοί όχι μόνο δεν κάνουν αβίαστα λάθη όπως τους είχατε συνηθίσει, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουν να σας την πέφτουν μέχρι και 2 σε 1 για να σας κλέψουν την μπάλα. 


Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι ο έλεγχος κίνησης των συμπαικτών σας, κάτι που ισχύει τόσο σε όλες τις στημένες φάσεις, όσο και την στιγμή που παίζεται η μπάλα. Για να ελέγξετε έναν συμπαίκτη σας, απλά πατάτε το δεξί analog stick και στη συνέχεια το πιέζετε προς την κατεύθυνση που βρίσκεται. Εδώ λοιπόν συναντάμε δύο τρόπους ελέγχου του συμπαίκτη. Τον αυτόματο και τον χειροκίνητο. 

Στον αυτόματο έλεγχο, με το που θα επιλέξετε τον συμπαίκτη σας, αυτός κάνει αμέσως κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα πρέπει να του πετάξετε την μπάλα για να βάλει γκολ και μάλιστα στο σωστό timing ώστε να μην την ανακόψει αντίπαλος, ούτε φυσικά ο παίκτης σας να καταλήξει οφ-σάιντ. 

Στο χειροκίνητο έλεγχο, θα πρέπει να ελέγξετε ταυτόχρονα τόσο τον παίκτη σας που έχει την μπάλα (με τον αριστερό αναλογικό), όσο και τον συμπαίκτη σας που θα πάρει την μπάλα (με τον δεξί αναλογικό). Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά δύσκολη, καθώς θα πρέπει να έχετε στο νου σας ταυτόχρονα και τους δύο παίκτες για να δώσετε την πάσα στον κατάλληλο χρόνο. Αν επιλέξετε μάλιστα το σπριντ στον παίκτη που έχει την μπάλα, τότε θα έχετε ένα επιπλέον κουμπί στο μυαλό σας, άρα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Εδώ λοιπόν θα χρειαστεί πολύ εξάσκηση, ακόμα κι από τους βετεράνους του Pro, για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα που σας δίνει η Konami. 


Πέρα από τον manual έλεγχο, είναι γεγονός ότι οι developers κατάφεραν επιτέλους να μας προσφέρουν καλύτερη αυτόματη υποστήριξη από τους συμπαίκτες. Από φέτος, κανείς δεν μένει στατικός στη θέση του. Αν κάνετε τις σωστές επιλογές στα Tactics, δηλαδή ανεβάσετε την υποστήριξη συμπαικτών, το εύρος υποστήριξης, την αλλαγή θέσης και το στυλ επίθεσης, τότε θα δείτε άπαντες σε κίνηση. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι έχετε περισσότερες επιλογές για πάσα, έναν τομέα στον οποίο το Pro είχε πρόβλημα μέχρι πέρυσι. Γενικά η οθόνη τακτικής είναι ίδια με το PES 2011, με τη διαφορά ότι έχει απλοποιηθεί ώστε όλες σας οι εντολές να γίνονται από μία καρτέλα. 

Multiplayer
Η Konami δούλεψε αρκετά ώστε να βελτιώσει το online mode της, εισάγοντας αλλαγές στο Master League Online. Ότι αφορά την εξέλιξη της ομάδας σας στο Master League, υπάρχει και στο Online. Οι παίκτες σας αλλάζουν διαρκώς διάθεση, απόδοση και αξία, ενώ επηρεάζονται πιο ρεαλιστικά απ’ τους τραυματισμούς. 

Παράλληλα, μπορείτε για άλλη μια φορά να αγοράσετε όποιον επώνυμο παίκτη θέλετε για την ομάδα σας, με τιμή που καθορίζεται ανάλογα με το πόσοι άλλοι παίκτες τον έχουν την δεδομένη στιγμή. Παράλληλα, συναντάμε και αλλαγές στις διαπραγματεύσεις συμβολαίων. Τέλος, όσο παίζετε και κερδίζετε, τόσο ανεβαίνετε στην κατάταξη του πρωταθλήματός σας, ώσπου κάποια στιγμή όταν θα περάσετε τους χιλιάδες χρήστες που συμμετέχουν online στο ίδιο πρωτάθλημα, τότε θα ανεβείτε αντίστοιχα και κατηγορία. Έχουμε επίσης τα γνωστά badges και trophies τα οποία σας περιμένουν για να τα κατακτήσετε, ενώ με το My PES μπορείτε να κάνετε Sign-In και μέσω Facebook. 


Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι μπορείτε να δώσετε θετική ή αρνητική παρατήρηση προς τον αντίπαλο που παίζετε, τόσο για την ποιότητα σύνδεσης, όσο και για την συμπεριφορά του απέναντί σας. Αν η σύνδεσή σας ήταν καλή και αξιολογήσετε τον αγώνα θετικά, τότε θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξαναπαίξετε μαζί του, άρα λιγότερο lag. Αντίστοιχα, αν ο αντίπαλός σας δημιούργησε πρόβλημα, δηλαδή είτε σας είπε κάτι, είτε αποσυνδέθηκε εσκεμμένα, τότε με την παρατήρησή σας αυξάνεται το αρνητικό feedback του. Αυτό μετά τις πρώτες μέρες θα έχει ως αποτέλεσμα οι παίκτες με τις θετικές αξιολογήσεις να παίζουν μεταξύ τους και οι παίκτες με τις αρνητικές (τα λεγόμενα…trolls!) να κάνουν παρέα μαζί. 

Γραφικά
Η φετινή συνταγή της Konami ήταν η μηχανή γραφικών να «ελαφρύνει» σε σχέση με πέρυσι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα φέτος να μένει σχεδόν ίδια, αλλά το frame rate να διατηρείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα. Στα physics δεν υπάρχει κάποια μεγάλη εξέλιξη ως προς τις κινήσεις των παικτών. Όμως στα animations έχουν προστεθεί νέες κινήσεις, όπως το άπλωμα του ποδιού για κόψιμο της μπάλας ή οι ασυναίσθητες κινήσεις που κάνουν οι αμυνόμενοι για να προστατέψουν το πρόσωπό τους όποτε ο αντίπαλός τους σουτάρει ή σεντράρει την μπάλα μπροστά τους. 

Τα γήπεδα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φέτος πολύ cult! Σις διαφημιστικές πινακίδες ξεχωρίζουμε το λογότυπο της Λουξ Cola, ενώ στα ελληνικά γήπεδα υπάρχουν και αντίστοιχα πανό με συνθήματα: “Σήκωσέ το”, “Που είναι η μπάλα; Οέο;” ή το προσωπικό αγαπημένο σύνθημα “Δείξτε τα αυγά σας!”. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα πλάνα των οπαδών που είχαμε συνηθίσει, κάτι που σε συνάρτηση με τα παραπάνω θα δημιουργούσε έναν…εκρηκτικό συνδυασμό. 


Το «δίδυμο-φωτιά»
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, την περιγραφή του αγώνα έχουν αναλάβει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος κι ο Γιώργος Θαναηλάκης. Στο σπικάζ έχουν προστεθεί εκατοντάδες νέες ατάκες, ενώ ο Σωτηρακόπουλος μοιάζει πολύ καλύτερος από πέρυσι. Ο Θαναηλάκης έχει μια μικρή βελτίωση, όμως κατά κανόνα ακούγεται σε πολλές φάσεις αρκετά «στημένος» και για άλλη μια φορά δεν εναρμονίζεται με τον τόνο φωνής του σχολιαστή του. 

Η περιγραφή καλύπτει πλέον περισσότερες περιστάσεις, άρα θα την ακούτε πιο συχνά. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές όπου οι σπίκερ δεν βγάζουν άχνα. Όπως στις εκτελέσεις κόρνερ και πλαγίων ή όταν ένας επιτιθέμενος βγει εκτός γηπέδου μαζί με την μπάλα. Καλό θα ήταν η Konami να είχε φροντίσει να δώσει ατάκες και για αυτές τις περιπτώσεις. Ένα επίσης πολύ βασικό πρόβλημα είναι ότι η περιγραφή ακούγεται καθυστερημένα, δηλαδή ακόμα και 2-3” αφού έχει διεξαχθεί η φάση. 

Μας άρεσε όμως το χιούμορ και οι νέες πρωτότυπες φράσεις που σκαρφίστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι. Το “σκληρό τάκλιν, σχεδόν δολοφονικό” παραμένει. Το ρεπερτόριο εμπλουτίζεται με νέες ατάκες, όπως “Η σέντρα ήταν πάρε-βάλε”, “Φοβερό ντριπλάρισμα. Τους χόρεψε κανονικά!” ή το νέο hit του Θαναηλάκη με τίτλο “Τους λείπει το δολοφονικό ένστικτο!” το οποίο απευθύνεται σε ομάδες που δεν σκοράρουν. 


Στην μουσική των μενού δεν έχει γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή κι αυτό διότι το ρεπερτόριο περιλαμβάνει ελάχιστα κομμάτια γενικής φύσεως, από ηλεκτρονική μουσική, disco, hard rock ή ακόμα και anime. Δεν υπάρχουν δηλαδή επώνυμα κομμάτια, κάτι που σε συνδυασμό με την έλλειψη δικαιωμάτων στις ομάδες, μας δείχνει ότι δεν υπάρχει και διάθεση από πλευράς των developers για να βάλουν το χέρι στην τσέπη. 

Proταθλητές του γλυκού νερού
Κάθε χρόνο το Pro Evolution Soccer παρουσιάζει νέες καινοτομίες. Η δυνατότητα ελέγχου των συμπαικτών σας, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη που ανεβάζει την δυσκολία, είναι δύο από αυτές. Στον αντίποδα όμως, το ποδοσφαιράκι της Konami επαναλαμβάνει κάθε χρόνο τα λάθη του παρελθόντος. Το Master League με τα προβλήματα στους παίκτες και τις μεταγραφές, οι μεγάλες ελλείψεις στα πρωταθλήματα και η αδυναμία δημιουργίας δικού μας κυπέλλου με συλλογικές ομάδες, είναι μόνο μερικές από αυτές. Όλες αυτές οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Konami “βλέπει το δέντρο, αλλά χάνει το δάσος”. 

Θετικά:
- Κορυφαίο A.I., ειδικά στο επίπεδο Top Player
- Έλεγχος κίνησης των συμπαικτών σας ενώ έχετε την μπάλα
- Καλύτερη επικοινωνία με τους παίκτες σας στο Master League
- Νέες ατάκες από Σωτηρακόπουλο και Θαναηλάκη

Αρνητικά:
- Ελλείψεις στα δικαιώματα ομάδων και παικτών
- Προβληματική αμυντική λειτουργία
- Οι τερματοφύλακες έχουν «μανταλάκια» στα χέρια τους
- Κακή επιλογή μουσικών κομματιών
- Καθυστερήσεις στον σχολιασμό

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Το Pro της παρέας και των βετεράνων. 


Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top