Προσέξτε το-Πως μεταδίδεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η νόσος του φιλιού

efrapedia
0

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr virus (EBV), ο οποίος ανήκει στην
ομάδα των ερπητοϊών. Ο Epstein-Barr μεταδίδεται με το σάλιο, γι' αυτό και η μονοπυρήνωση αποκαλείται συχνά και «νόσος του φιλιού».

Η λοίμωξη πλήττει τα άτομα κάθε ηλικίας, είναι όμως συχνότερη στους εφήβους. Η λοίμωξη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ήπια και υποχωρεί άμεσα με τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Για να προκληθεί λοίμωξη απαιτείται άμεση επαφή με το σάλιο από το στόμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί. Η έκθεση στον ιό είναι πιθανή από ένα φτάρνισμα, από το βήχα, από το φιλί, τρώγοντας από το ίδιο πιρούνι ή πίνοντας από το ίδιο ποτήρι με ένα άτομο που έχει μολυνθεί. Ο Epstein-Barr δεν μεταδίδεται με το αίμα.

Τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης εκδηλώνονται συνήθως μέσα σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες (περίοδος επώασης). Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα εξής:
- πυρετός
- πονόλαιμος
- πρήξιμο στα λεμφογάγγλια (λεμφαδένες) στο λαιμό και τις μασχάλες
- πονοκέφαλος
- κόπωση
- μυϊκή αδυναμία
- πρήξιμο στις αμυγδαλές
- νυχτερινή εφίδρωση
- (σπανιότερα) πρήξιμο στο συκώτι ή το σπλήνα

Η διάκριση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης από άλλες ιογενείς λοιμώξεις καθίσταται συχνά δύσκολη. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από μία ή δύο εβδομάδες θεραπείας στο σπίτι (ξεκούραση, αυξημένη πρόσληψη υγρών, υγιεινή διατροφή κ.λπ.), συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πηγή: onmed.gr
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top