Στους τάφους πριν τους αρχαιολόγους δεν πάνε μόνο οι αρχαιοκάπηλοι αλλά κάποιες φορές - όπως στην περίπτωση της Αμφίπολης, προηγούνται... οι στρατιώτες. Το 1916 οι Βρετανοί στρατιωτές που βρίσκονταν στην περιοχή κατά τον Α παγκόσμιο πόλεμο εκτός από τον Λέοντα, που ήθελαν να τον πάρουν στην πατρίδα τους, είχαν εντοπίσει και αρχαίους τάφους.
Όπως βλέπετε μάλιστα στην αναμνηστική φωτογραφία που τράβηξαν, τρεις από αυτούς που πολεμούσαν στην περιοχή επιδεικνύουν τέσσερα κρανία που βρίσκονταν στο λόφο Καστά της Αμφίπολης...
Λίγα χρόνια αργότερα, Γερμανοί στρατιώτες προχωρούσαν μπροστά από τον συναρμολογημένο Λέοντα στη θέση που βρίσκετε έως σήμερα...
Κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, Έλληνες στρατιώτες της Ι και ΙΙΙ μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Γίνανε τότε, το 1913, ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντα.
Αργότερα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντα.
απο το seleo.gr