Κυνηγώντας τον... KONY 2012

efrapedia

Εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου έχουν συνασπιστεί με έναν και μόνο σκοπό, να συλληφθεί ο αιμοσταγής πολέμαρχος της Ουγκάντα και των γύρω περιοχών, Joseph Kony 

Έχουμε συνηθίσει τα πιο διαδεδομένα βίντεο του διαδικτύου να απεικονίζουν χαρούμενα μωρά, γάτες, σκύλους και άλλες περίεργες στιγμές της καθημερινότητας. Στο KONY 2012, το οποίο σε λίγες μέρες το είδαν πάνω από 30.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, το ζητούμενο δεν είναι η ψυχαγωγία αλλά η ενημέρωση και η δράση των ευαισθητοποιημένων πολιτών του κόσμου εναντίον ενός αιμοσταγούς δολοφόνου.

Η παραγωγή του έγινε από την οργάνωση Invisible Childrens και έχει ως θέμα τα παιδιά - θύματα ενός πολέμαρχου που δραστηριοποιείται στην Ουγκάντα και τις γύρω περιοχές.

Ποιος είναι ο Τζόσεφ Κόνι

Ο Τζόσεφ Κόνι από το 1987 σπέρνει τον πανικό στη Βόρεια Ουγκάντα αναγκάζοντας εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να μη βρεθούν στο διάβα του. Ως ηγέτης του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA), ο Τζόσεφ Κόνι και οι άνδρες του εδώ και 24 χρόνια σφάζουν, δολοφονούν, βιάζουν γυναίκες και απαγάγουν χιλιάδες παιδιά αναγκάζοντας τα αγόρια να γίνουν “στρατιώτες” του και τα κορίτσια σκλάβες του σεξ.

Υπολογίζεται ότι 30.000 παιδιά έχουν απαχθεί από τον Τζόσεφ Κόνι, ο οποίος από το 2005 έχει μεταφέρει τη δράση του και στο Κογκό, τη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Νότιο Σουδάν.

Ο Αφρικανός Μακελάρης έχει ως στόχο την επικράτηση ενός θεοκρατικού καθεστώτος που βασίζεται στις Δέκα Εντολές. Στηριγμένος σε θρησκευτικές προκαταλήψεις, πίστευε ότι ένας σταυρός βουτηγμένος σε λάδι, μπορεί να προστατέψει τον στρατιώτη από τις σφαίρες. Και είναι η πρόφαση της θρησκείας και του “ιερού καθήκοντος” που καθιστά τον στρατό του, LRA από τους πλέον βάναυσους του κόσμου και τον Τζόσεφ Κόνι έναν από τους πλέον αιμοσταγείς δολοφόνους, για τον οποίο από το 2005 έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πως ξεκίνησαν όλα

Η ιστορία του KONY 2012 ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν ο Jason Russell και δύο ακόμα κινηματογραφιστές ταξίδεψε στην Ουγκάντα και γνώρισε ένα παιδί, τον Jacob, ο οποίος του διηγήθηκε ιστορίες φρίκης από τη δράση του LRA. Τότε, ο Jason Russell του υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση στη χώρα. Και πράγματι, επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν να μιλούν παντού για την ιστορία του Jacob και την ανάγκη να συλληφθεί ο Τζόσεφ Κόνι. Το 2005 έφτιαξαν ένα μικρό ντοκιμαντέρ με την ιστορία των παιδιών από την Ουγκάντα, το οποίο σύντομα παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες. Κάπως έτσι τους ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουν την οργάνωση Invisible Children.

Άρχισαν να μιλούν σε πανεπιστήμια, στους δρόμους ακόμα και σε προσωπικές συναντήσεις με γερουσιαστές για την ιστορία των παιδιών από την Ουγκάντα και την ανάγκη να συλληφθεί ο πολέμαρχος ηγέτης του LRΑ. Η περιγραφή του Jacob για το πόσο του λείπει ο αδελφός του, ο οποίος δολοφονήθηκε από στρατιώτες του LRA, αλλά και η δήλωσή του ότι δεν αξίζει να ζει κανείς σε αυτόν τον κόσμο εάν είναι να ζει έτσι, ράγισαν τις καρδιές όσων τον άκουσαν. Ο αντίκτυπος ήταν πράγματι ισχυρός. Μερικούς μήνες πριν ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσταλούν 100 κομάντος στην Ουγκάντα προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στις τοπικές δυνάμεις που εργάζονται για την απομάκρυνση του Τζόσεφ Κόνι.

Τόσο διάσημος όσο η Αντζελίνα

Η οργάνωση Invisible Children δημιούργησε αυτό το ημίωρο ντοκιμαντέρ, έχοντας έναν και μόνο στόχο. Μέχρι το τέλος του 2012 να έχει συλληφθεί ο Τζόσεφ Κόνι. Προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους κάνοντας την ιστορία του και το πρόσωπό του όσο το δυνατόν πιο γνωστό στον κόσμο ώστε να μην μπορεί να κρυφτεί πουθενά. Όπως λένε χαρακτηριστικά, θέλουν ο Τζόσεφ Κόνι να γίνει τόσο αναγνωρίσιμος όσο η Angelina Zolie. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουν επιστρατεύσει και αστέρια του Χόλιγουντ προκειμένου να τους βοηθήσουν.

“Σας παρακαλώ επισκεφθείτε το invisiblechildren.com ακόμα και για 10 λεπτά. Εμπιστευθείτε με, πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό” έγραψε η Rihanna στον λογαριασμό της στο twitter δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο project του Invisible Children.

Το μότο των υπευθύνων του KONY 2012 είναι ότι αν ο κόσμος γνωρίσει ποιος είναι ο Τζόσεφ Κόνι, θα ενωθεί για να τον σταματήσει.

Αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της οργάνωσης

Δεν συμφωνούν όλοι όμως με την τακτική που ακολουθούν στην οργάνωση Invisible Children. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν μέσω του facebook και του twitter να συγκεντρώνονται τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά. Ταυτόχρονα, η οργάνωση έχει δεχθεί επικρίσεις για την οικονομική της διαχείριση. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 70% των εσόδων της (υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο) διατίθενται για μισθούς, έξοδα κινηματογραφήσεων και οργάνωση αποστολών. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ KONY2012



Read more: http://newslinksgr.blogspot.com/2012/03/kony-2012.html#ixzz1opa3YXDJ

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top