Η ΙΒΜ κάθε χρόνο ( τα τελευταία 6 χρόνια) παρουσιάζει μία έκθεση που την ονομάζει 5 στα 5, στην οποία εξηγεί τις καινοτομίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας, μέσα στην επόμενη 5ετία.
Όσοι έβλεπαν με κριτικό μάτι τις πρώτες εκθέσεις, διαπίστωσαν μέσα στα χρόνια πως η Μεγάλη Μπλε εταιρεία, κάτι ξέρει περισσότερο. Όταν παραδείγματος χάριν το 2008 η IBM προέβλεπε πως μέσα στην επόμενη πενταετία οι άνθρωποι θα μιλούσαν στο διαδίκτυο και τα διαδίκτυο θα απαντούσε, κάποιοι μιλούσαν για υπερβολές…
Στη φετινή έκθεση τα 5 σημεία που «προβλέπει» η IBM είναι τα εξής:
- Η ανάγνωση της σκέψης δεν είναι πια επιστημονική φαντασία
- Θα μπορούμε να εξασφαλίζουμε την αναγκαία ενέργεια που χρειάζεται να λειτουργήσει το σπίτι μας, από την ενέργεια που παράγουμε οι ίδιοι.
- Δεν θα χρειαστούμε ποτέ ξανά passwords
- Το ψηφιακό χάσμα θα σταματήσει να υφίσταται
- Δεν θα υπάρχουν πια junk mails.
Πόσο εύκολα προχωρά σε αυτές τις εκτιμήσεις η IBM; Πρώτα απ’ όλα στηρίζεται σε τεχνολογίες που ήδη επεξεργάζονται ταεργαστήριά της σε όλο τον κόσμο. Και όταν λέει πως θα είναι δυνατή η ανάγνωση του μυαλού, μας το εξηγεί πολύ απλά: Αν θέλουμε να πάρουμε τηλέφωνο ένα φίλο μας, πολύ απλά θα γίνεται. Ας φανταστούμε πως θα μπορούμε να κινούμε τον κέρσορά μας, απλά σκεφτόμενοι πού θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε και θα γίνεται.
Στον τομέα της ενέργειας, η αποκάλυψη της IBM φαίνεται μεν ότι θα αλλάξει εντελώς την αγορά όπως την γνωρίζουμε σήμερα (πετρελαϊκά παράγωγα και η εξάρτησή μας από αυτά) αλλά και πάλι, έχει μία βάση, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα. Οτιδήποτε ζει, ζεσταίνεται, κινείται, παράγει ενέργεια η οποία μπορεί να αποθηκευτεί. Η IBM υποστηρίζει πως η τεχνολογία που χρειάζεται να γίνει αυτό, εξελίσσεται. Είναι αλήθεια όμως πως μας θυμίζει λίγο την ταινία Matrix…
Ακούγεται εξωπραγματικό αυτό; Είναι αλήθεια πως στις πρώτες συζητήσεις ανάμεσά μας, αναρωτηθήκαμε πόσο εύκολα υλοποιήσιμα είναι όλα αυτά για το σύνολο του πληθυσμού αυτής της γης.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε με ποιο τρόπο μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές ώστε ένας άνθρωπος στην υποσαχάρια Αφρική θα είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ώστε να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα, όταν ο ίδιος άνθρωπος, δεν έχει λύσει ακόμα τα προβλήματα τροφής και πόσιμου νερού.
Ή πόσο εφικτό θα είναι να εγκατασταθούν παντού ATMs που θα «διαβάζουν» τα βιομετρικά στοιχεία μας ώστε να κάνουμε ανάληψη χρημάτων απλά λέγοντας στο μηχάνημα το όνομά μας. Για να μην μιλήσουμε για την σύνδεση της σκέψης μας με τις συσκευές μας ώστε να την υπακούν.
Τι λέτε; Έχουμε άδικο να σκεφτόμαστε πως όλα αυτά είναι τόσο μακρινά;
ΠΗΓΗ