Επιτέλους... αρχίζει!

efrapedia
0
Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ανήμερα των Χριστουγέννων το ΝΒΑ επιστρέφει στις ζωές μας. 

Οι πεισμωμένοι Big Three του Μαϊάμι, οι Μπουλς του πυραυλοκίνητου Ντέρικ Ρόουζ, οι γερασμένοι πλην όμως πάντα επικίνδυνοι Σέλτικς, οι ενισχυμένοι και φιλόδοξοι Νικς, αλλά και το ερωτηματικό του Ορλάντο με τον «φευγάτο» Ντουάιτ Χάουαρντ, όλα στο... πιάτο σας. 



Atlantic Division 

Μπόστον Σέλτικς: Όσο ακόμη κρατάνε τα ψωμιά της τριάδας Άλεν-Πιρς-Γκαρνέτ και ο Ρόντο δίνει ρυθμό από τη θέση του πλέι μέικερ, οι Σέλτικς φιλοδοξούν σε μία ακόμη αξιόλογη σεζόν. Πέρυσι μετά από μία ικανοποιητική πορεία στη regular season (56-26), απέκλεισαν εύκολα τους Νικς (4-0), αλλά η διαφορά... φρεσκάδας φάνηκε απέναντι στο Μαϊάμι των νεότερων Big Three Ουέιντ-Λεμπρόν και Μπος (4-1). Ο Ντοκ Ρίβερς θα έχει δύσκολο έργο στο «χτίσιμο» της ομάδας, αφού πέραν του συνταξιούχου πλέον Σακίλ Ο’ Νιλ, από την ομάδα αποχώρησαν ο Γκλεν Ντέιβις και ο Νέναντ Κρστιτς, ενώ ο Τζεφ Γκριν θα χάσει όλη τη σεζόν λόγω προβλήματος στην καρδιά. Ο Μπράντον Μπας, απόκτημα από το Ορλάντο, θα δώσει λύσεις στο «4», ενώ ο Κίον Ντούλινγκ και ο Κρις Γουίλκοξ θα βοηθήσουν ως «ρεζέρβες» στην περιφέρεια και τη φροντ λάιν αντίστοιχα. 

Νιου Γιορκ Νικς: Η επιστροφή στα play offs μετά από έξι χρόνια απουσίας ήταν πέρυσι (42-40) μόνο το πρώτο βήμα. Οι ριζικά ανανεωμένοι εσχάτως Νικς φιλοδοξούν, μετά το «σκούπισμα» στον πρώτο γύρο από τους Σέλτικς (4-0) να φτάσουν πολύ ψηλότερα. Η ομάδα του Μάικ Ντ’ Αντόνι προχώρησε σε αρκετές προσθήκες για να πλαισιώσει το δίδυμο των σταρ της, Καρμέλο Άντονι και Αμάρε Στούντεμαϊρ. Ο πρωταθλητής με τους Μάβερικς Τάισον Τσάντλερ θα αποφορτίσει τον Στούντεμαϊρ από τα αμυντικά του καθήκοντα αποτελώντας μία πολύ καλύτερη... βερσιόν χαμάλη από τον αποχωρήσαντα Ρόνι Τουριάφ, ενώ ο «νέοι» βετεράνοι Μάικ Μπίμπι και ο Μπαρόν Ντέιβις θα αναλάβουν από κοινού να καλύψουν το κενό της αποχώρησης του Τσόνσεϊ Μπίλαπς. Οι Τόνι Ντάγκλας, Λάντρι Φιλντς, Τζάρεντ Τζέφρις, Ρενάλντο Μπάλκμαν και ο ρούκι γκαρντ Ιμάν Σούμπερτ (Νο 17) θα αποτελέσουν τα υπόλοιπα όπλα των Νικς, που αν καταφέρουν να συνδυάσουν το πλούσιο επιθετικό τους ταλέντο με καλή άμυνα (μόνιμο ερωτηματικό για τις ομάδες του Μάικ Ντ’ Αντόνι), μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους τελικούς της Ανατολής. 

Φιλαδέλφεια 76ερς: Πρόκειται ίσως για την ομάδα με τις λιγότερες ουσιαστικές προσθαφαιρέσεις στο ΝΒΑ. Θετικό από άποψη απόκτησης χημείας μεν, αλλά αρνητικό λόγω των σημαντικών ελλείψεων στο ρόστερ προκειμένου να γίνει η υπέρβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες, δύσκολα θα μπορέσει κάτι πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, όταν μετά το 41-41 της κανονικής περιόδου ήρθε η παράδοση στις ορέξεις του Μαϊάμι (4-1). Οι Σίξερς θα ήθελαν να φτάσουν τουλάχιστον στο δεύτερο γύρο για πρώτη φορά μετά το 2003, αλλά ο Νταγκ Κόλινς μάλλον δεν έχει τα εργαλεία για να το καταφέρει. Η ανανέωση του συμβολαίου του Θάντεους Γιανγκ ήταν ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του καλοκαιριού για την ομάδα, που έχασε μόνο τους Τζέισον Καπόνο και Ντάριους Σονγκάιλα, ενώ σημαντικότερη προσθήκη έχει τον ανερχόμενο Μαυροβούνιο σέντερ Νίκολα Βούτσεβιτς, τον οποίο επέλεξε στο «16» του ντραφτ. Ο Τζρου Χόλιντεϊ, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο Θάντεους Γιανγκ, ο Έλτον Μπραντ και ο Σπένσερ Χόους θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ομάδας και φέτος. 

Τορόντο Ράπτορς: Πόσο βελτιωμένη μπορεί να εμφανιστεί μία ομάδα που τελείωσε με το αποκαρδιωτικό 22-60 την περασμένη σεζόν και δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά; Η εύκολη απάντηση είναι «όχι», αλλά οι Ράπτορς ποντάρουν πολλά στο νέο τους προπονητή. Ο Ντουέιν Κέισι έφυγε από το πλευρό του Ρικ Καρλάιλ τον οποίο βοήθησε να οδηγήσει τους Μάβερικς στον τίτλο και ανέλαβε την πολύ δύσκολη αποστολή να κάνει «ομάδα το συνονθύλευμα του Τορόντο. Η αποχώρηση του Σόνι Γουίμς και η απουσία του τραυματία εδώ κι ένα χρόνο Λίνας Κλέιζα έχει αποδυναμώσει τους «πτερόσαυρους» και οι προσθήκες των Ράσουαλ Μπάτλερ, Άντονι Κάρτερ, Γκάρι Φορμπς και Τζαμάλ Μαγκλόιρ δεν μπορούν να ανεβάσουν αισθητά την ποιοτική στάθμη. Ο Χοσέ Καλντερόν, ο Τζέριντ Μπέιλες, ο Λεάντρο Μπαρμπόσα, ο Ντεμάρ ΝτεΡόζαν και κυρίως ο Αντρέα Μπαρνιάνι θα προσπαθήσουν να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη. 

Νιου Τζέρσεϊ Νετς: Στην τελευταία τους χρονιά στο Νιου Τζέρσεϊ (ή στο Νιούαρκ) προτού μετακομίσουν στο Μπρούκλιν, οι Νετς έχουν υψηλές βλέψεις. Σίγουρα πολύ υψηλότερες από το περσινό 24-58. Ο Ντερόν Ουίλιαμς παραμένει στην ομάδα και αποτελεί τον βασικότερο λόγο αισιοδοξίας για την ομάδα του Έιβερι Τζόνσον. Οι προσπάθειες να πλαισιωθεί από τον Ντουάιτ Χάουαρντ πέφτουν στο κενό και βασικός συμπαραστάτης του σταρ της ομάδας θα είναι ο Μπρουκ Λόπεζ, ο οποίος όμως θα χάσει περίπου δύο μήνες στο ξεκίνημα της σεζόν λόγω τραυματισμού. Προσθήκες όπως αυτές των Σόουν Ουίλιαμς, Σέλντεν Ουίλιαμς και Μάρσον Μπρουκς δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ενώ αντίθετα η αποχώρηση του Τράβις Άουτλο, ίσως στοιχίσει, παρότι η ανανέωση του συμβολαίου του Κρις Χάμφρις ήταν μία καλή κίνηση. 

Central Division 

Σικάγο Μπουλς: Μετά την εξαιρετική περσινή πορεία - 62-20 και το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ) - οι Μπουλς στοχεύουν ακόμη ψηλότερα. Ο αποκλεισμός (μετά τις προκρίσεις απέναντι σε Πέισερς και Χοκς) στους τελικούς της Ανατολής από το Μαϊάμι με 4-1 μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μάθημα για το μέλλον. Ο περσινός MVP Ντέρικ Ρόουζ δείχνει αποφασισμένος να φέρει στο Σικάγο τον πρώτο τίτλο στη μετά-Τζόρνταν εποχή. Η ομάδα του Τομ Τιμποντό έκανε μετρημένες κινήσεις. Έχασε μεν χρήσιμους ρολίστες, τον Ράσουαλ Μπάτλερ, τον Κιθ Μπόγκανς και τον Κερτ Τόμας, αλλά πρόσθεσε τον πρωταθλητή (με τους Πίστονς το 2004) Ρίτσαρντ Χάμιλτον στο «2» και διατήρησε τον κορμό των Λουόλ Ντενγκ, Κάρλος Μπούζερ και Γιοακίμ Νοά, αλλά και τους χρήσιμους παγκίτες Γκίμπσον, Μπρούερ, Ασίκ, Κόρβερ, Ασίκ και Σκαλαμπρίνι. 

Ντιτρόιτ Πίστονς: Το σχέδιο ανοικοδόμησης που ανέλαβε ο Τζεφ Κιούστερ πήγε... κατά διαόλου. Οι πάλαι ποτέ κραταιοί Πίστονς απογοήτευσαν και τελείωσαν την κανονική περίοδο με 30-52, μένοντας φυσικά εκτός play offs για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αποχώρησαν ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον και ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι, αλλά η διοίκηση της ομάδας προσέλαβε τον Λόρενς Φρανκ και ανανέωσε τα συμβόλαια των Ταϊσόν Πρινς, Γιόνας Γερέμπκο και Ρόντνεϊ Στάκεϊ. Τα «πιστόνια» επέλεξαν στο νούμερο «8» του ντραφτ τον γκαρντ Μπράντον Νάιτ από το Κεντάκι και ελπίζουν στην αναγέννηση των Μπεν Γκόρντον και Τσάρλι Βιλανουέβα που δεν έχουν προσφέρει τα προσδοκώμενα. 

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Οι «ιππότες» θα τα πάνε καλύτερα, πολύ απλά γιατί... χειρότερα από πέρυσι εν γίνεται. Η μετα-Λεμπρόν εποχή βρήκε τους Καβαλίερς στην τελευταία θέση της Δύσης (19-63) και με το αρνητικό ρεκόρ των 26 συνεχών ηττών, αλλά είναι έτοιμοι για μία νέα αρχή. Ο Μπαρόν Ντέιβις και ο Τζέι Τζέι Χίκσον αποχώρησαν, ωστόσο η ομάδα του Κλίβελαντ ενισχύθηκε με δύο κορυφαίους παίκτες των ντραφτ, τον γκαρντ Κάιρι Ίρβινγκ από το Ντιούκ («1») και τον πάουερ φόργουορντ Τρίσταν Τόμπσον από το Τέξας («4»). Παράλληλα αποκτήθηκε ο Ισραηλινός φόργουορντ Όμρι Κάσπι και προστέθηκε στον κορμό των Γκίμπσον, Σέσιονς, Πάρκερ, Τζέιμισον και Βαρεζάο. 

Μιλγουόκι Μπακς: Πέρυσι έχασαν στο νήμα το εισιτήριο για τα play offs (35-47) και η πρόκριση σε αυτά την ερχόμενη σεζόν αποτελεί το ελάχιστο που θέλουν να πετύχουν. Με τον Σκοτ Σκάιλς στον πάγκο, τα «ελάφια» φιλοδοξούν να αποδώσουν οι κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι. Από το ρόστερ αποχώρησαν Μαγκέτι, Σάλμονς, Ντούλινγκ και Ντάγκλας-Ρόμπερτς, αλλά μάλλον τα κενά υπερκαλύφθηκαν με την έλευση των Στίβεν Τζάκσον, Σον Λίβινγκστον, Μάικ Ντανλίβι και Μπένο Ούντριχ. Σε αυτούς προσθέστε και εξαιρετικούς παίκτες που... προϋπήρχαν στην ομάδα, όπως οι Μπράντον Τζένινγκς, Ερλ Μπόικινς, Κάρλος Ντελφίνο, Ερσάν Ιλιάσοβα και ο Μπόγκουτ, και καταλαβαίνετε πως ίσως οι Μπακς εκπλήξουν αρκετό κόσμο φέτος. 

Ιντιάνα Πέισερς: Οι Πέισερς θέλουν να «χτίσουν» πάνω στην πρώτη τους πρόκριση μετά από πέντε χρόνια στα play offs (37-45) και την ενθαρρυντική τους παρουσία στον πρώτο γύρο απέναντι στους Μπουλς, παρά τον αποκλεισμό τους με 4-1. Αποχώρησαν μεν τέσσερις σημαντικοί παίκτες, ο Τι Τζέι Φορντ, ο Μάικ Ντανλίβι, ο Τζέιμς Πόουζι και ο Τζος ΜακΡόμπερτς, ωστόσο έγιναν καλές κινήσεις. Ο παρ’ ολίγον παίκτης του Ολυμπιακού Τζορτζ Χιλ και ο Ντέιβιντ Γουέστ είναι παίκτες πρώτης γραμμής και δίπλα τους θα έχουν τους «παλιούς» Ντάνι Γκρέιντζερ και Ρόι Χίμπερτ προσφέροντας ένα καλό υλικό στον Φρανκ Φόγκελ για να επαναλάβει τουλάχιστον μία πορεία αντίστοιχη της περσινής. 

Southeast Division 

Ατλάντα Χοκς: Εξακολουθούν να αναζητούν την υπέρβαση και την έξοδο από τη «χρυσή» μετριότητα, αφού μετρούν πλέον 54 χρόνια μακριά από τον τίτλο. Τελείωσαν την κανονική περίοδο με 44-38, απέκλεισαν στον πρώτο γύρο το Ορλάντο (4-2), αλλά δεν τα κατάφεραν για τρίτη συνεχή χρονιά στα ημιτελικά της Ανατολής απέναντι στους Μπουλς (4-2). Σημαντική απώλεια για την ομάδα του Λάρι Ντρου αποτελεί ο Τζαμάλ Κρόφορντ, που μετακόμισε στους Μπλέιζερς στερώντας από την ομάδα έναν συνεπή σκόρερ. Ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι (εφόσον είναι υγιής), ο αειθαλής Τζέρι Στάκχαουζ και ο Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα «γεράκια», που θα στηριχτούν και φέτος στον κορμό των Τζο Τζόνσον, Τζος Σμιθ και Αλ Χόρφορντ, με τους Τζεφ Τιγκ, Κερκ Χάινριχ, Μάρβιν Ουίλιαμς και Ζάζα Πατσούλια να αποτελούν και πάλι σημαντικά κομμάτια του παζλ. 

Σάρλοτ Μπόμπκατς: Η συμμετοχή στα play offs μετά τη μοναδική στην επταετή ιστορία της ομάδας παρουσία σε αυτά τη σεζόν 2009/10 είναι ο μίνιμουμ στόχος. Πέρυσι, με ρεκόρ 38-44 στην κανονική περίοδο, χάθηκε για μόλις τρεις νίκες. Η αύρα του προέδρου Μάικλ Τζόρνταν και η παρουσία του Πολ Σάιλας για πρώτη φορά από την αρχή της σεζόν (ανέλαβε το περασμένο Δεκέμβριο μετά την αποχώρηση του Λάρι Μπράουν) είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είναι αρκετές, καθώς το ρόστερ δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτικό. Κι αυτό γιατί μετά τον Τζέραλντ Ουάλας, οι «αγριόγατες» έδωσαν και τον Στίβεν Σμιθ. Ως αντάλλαγμα πήραν από τους Μπακς τον Κόρεϊ Μαγκέτι και επέλεξαν στο «9» των ντραφτ τον γκαρντ Κέμπα Γουόκερ. Ο Ντι Τζέι Όγκουστιν από το «1» και ο Μπορίς Ντιαό από τη θέση του φόργουορντ θα αποτελέσουν τον «εγκέφαλο» μίας ομάδας περιορισμένων δυνατοτήτων. 

Μαϊάμι Χιτ: Όταν μία ομάδα τελειώνει την κανονική περίοδο με 58-24, αποκλείει στα play offs Σίξερς, Σέλτικς και Μπουλς, φτάνει στον τελικό και τελικά θεωρείται αποτυχημένη επειδή δεν πήρε τον τίτλο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλες είναι οι απαιτήσεις από αυτή. Για το Μαϊάμι φέτος δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από την κορυφή. Έχοντας πλέον έναν χρόνο συνεργασίας στην πλάτη τους, πεισμωμένοι μετά το περσινό πάθημα-μάθημα από τους Μάβερικς του Νοβίτσκι, οι Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ, Κρις Μπος και οι λοιποί... κομπάρσοι της ομάδας ετοιμάζονται για υψηλές πτήσεις. Το ρόστερ δεν έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις. Αποχώρησαν ο Μάικ Μπίμπι και ο Τζαμάλ Μαγκλόιρ, ενώ αποσύρθηκε ο Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, αλλά ήρθε ο Σέιν Μπατίερ για να παίξει καλή άμυνα και αποκτήθηκε ο Έντι Κάρι για συμπλήρωμα στους ψηλούς. Ο Έρικ Σπόελστρα ελπίζει φέτος σε περισσότερη βοήθεια από τους ρολίστες της ομάδας, Μάριο Τσάλμερς, Μάικ Μίλερ, Ουντόνις Χάσλεμ και Τζόελ Άντονι. 

Ορλάντο Μάτζικ: Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ομάδα με τον... φευγάτο και απογοητευμένο όσο παραμένει στο Ορλάντο Ντουάιτ Χάουαρντ; Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις, ο «σούπερμαν» είχε βρει... τοίχο στο αίτημά του για ανταλλαγή, αφού η διοίκηση δεν έχει ικανοποιηθεί από τις προτάσεις που έγιναν και τα συμπεριλαμβανόμενα ανταλλάγματα. Η περσινή περίοδος εξελίχθηκε απογοητευτικά, αφού την αξιόλογη πορεία στη regular season (52-30) διαδέχτηκε ο άδοξος αποκλεισμός από τους Χοκς στον πρώτο γύρο (4-2). Οι «μαγικοί» ξεφορτώθηκαν το πανάκριβο συμβόλαιο του Γκίλμπερτ Αρίνας και έδωσαν τον Μπράντον Μπας στους Σέλτικς παίρνοντας σαν αντάλλαγμα τον Γκλεν Ντέιβις, που παρά το αντι-μπασκετικό σουλούπι του μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στη θέση «4». Ο Τζαμίρ Νέλσον, ο Τζέισον Ρίτσαρντσον, ο Χέντο Τούρκογλου και ο Ράιαν Άντερσον θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη διάθεση του Χάουαρντ, εφόσον παραμείνει. Γιατί αν φύγει, το Ορλάντο θα μπει σε μία νέα εποχή και ο Σταν Βαν Γκάντι θα πρέπει να χτίσει την ομάδα από το μηδέν. 

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: Ομάδα με πολύ ταλέντο είναι οι Ουίζαρντς και αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ το απογοητευτικό 23-59 της περσινής σεζόν. Η παραμονή του Νικ Γιανγκ ήταν θετικό σημάδι. Αποχώρησε μεν ο Τζος Χάουαρντ και αποκτήθηκαν ρολίστες που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως ο Σέλβιν Μακ, ο Ρότζερ Μέισον και ο Ρόνι Τουριάφ, αλλά ο Φλιπ Σόντερς διαθέτει ικανό υλικό για να παρουσιάσει ένα δυνατό σύνολο. Θα προσπαθήσει να «χτίσει» πάνω στους Τζον Γουόλ, Νικ Γιανγκ, Άντρεϊ Μπλάτσε, Τζόρνταν Κρόφορντ, Γι Τζιανλιάν, Ρασάρντ Λιούις, Κέβιν Σεραφέν και Τζαβάλ ΜακΓκι, ενώ ο-άλλοτε παίκτης της Παρτιζάν-Γιαν Βέσελι που επελέγη στο «6» του ντραφτ μαζί με τις άλλες δύο επιλογές, τον Κρις Σίνγκλετον 
(«18») και τον Σέλβιν Μακ («34») θα πλαισιώσουν τον υπάρχοντα κορμό. 



http://www.sport-fm.gr/article/523475

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top