Τα καλύτερα παιχνίδια του 2011

efrapedia
0

Μπορεί οι εποχές οικονομικά να είναι δύσκολες, αλλά το 2011 σίγουρα μας αφήνει… πλουσιότερους όσον αφορά το gaming. Σε αυτό τον ένα χρόνο παίξαμε πολλά και καλά παιχνίδια, ίσως περισσότερα από ποτέ σε ανάλογο χρονικό διάστημα. Ώρα λοιπόν για την καθιερωμένη λίστα με τα κορυφαία της χρονιάς, η οποία φέτος είναι Top 25.
Όπως πάντα, να ξεκαθαρίσω και πάλι ότι η βαθμολογία ΔΕΝ είναι ο μόνος παράγοντας στον οποίο βασίζεται η λίστα και η κατάταξη. Μετράμε πολλούς και διάφορους παράγοντες (όπως τί, πώς και πού είναι το εκάστοτε παιχνίδι, κλπ) και απλά ένας από αυτούς είναι η βαθμολογία. Εννοείται ότι θα υπάρχουν διαφωνίες, αντιπαραθέσεις κλπ (ακόμα και στην συντακτική ομάδα του site διίστανται οι απόψεις) και φυσικά το ότι κάποια – πολλά – παιχνίδια αναγκαστικά μένουν έξω, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουν. Απλά μιλάμε για Top 25. Περιμένουμε να μας πείτε την άποψή σας στα σχόλια παρακάτω. Για πάμε!
25. Trine 2
To πρώτο Τrine ήταν ευχάριστη έκπληξη, το δεύτερο αναμενόμενο αριστούργημα. Και όντως αποδείχθηκε αριστούργημα, όπως περιμέναμε. Το Trine 2 δείχνει ότι τα platform games έχουν ακόμα πολλά ψωμιά και το ότι ένα indie studio μπορεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Το παιχνίδι στηρίζεται πάνω στις βάσεις του προκατόχου του και είναι βελτιωμένο σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Ο john2 το λάτρεψε, και το ίδιο θα κάνετε κι εσείς!
24. LA Noire
Παρόλο που είναι ένα από τα πιο καθυστερημένα και κυρίως ταλαιπωρημένα παιχνίδια όλων των εποχών, τελικά το L.A. Noire βγήκε εξαιρετικό. Το παιχνίδι δεν είναι τόσο πρωτοποριακό, αλλά μάλλον πρωτοποριακά διαφορετικό. Κάνει κάποια πράγματα που στη θεωρία φαντάζουν απλά, αλλά μέχρι τώρα κανένα παιχνίδι δεν τολμούσε να κάνει. Όπως το Red Dead, έτσι και το L.A. Noire είναι τρανό παράδειγμα του τι μπορεί και πρέπει να προσφέρει ένα σοβαρό video game στον παίκτη, δηλαδή να τον μεταφέρει σε έναν πιστευτό κόσμο και να τον κρατά καθηλωμένο εκεί. Προσπεράστε τις όποιες αδυναμίες του και τσιμπήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη!
Aν, πέρα από το Top 25, είχαμε βραβείο «Έκπληξη της χρονιάς», αυτό σίγουρα θα πήγαινε στο Driver: San Francisco. To παιχνίδι είναι ανέλπιστα διασκεδαστικό, έχει μεγάλο κόσμο γεμάτο με πράγματα να κάνετε, και διαθέτει φανταστικό multiplayer. Επιτέλους έχουμε έναν άξιο διάδοχο του πρώτου Driver. Πολύ απλά, τιμήστε το Driver: San Francisco!
Το πρώτο Infamous δεν ήταν κάτι το φοβερό, γι αυτό και οι προσδοκίες μας για το sequel ήταν μαζεμένες. Παρόλο που το Infamous 2 δεν έχει κάποια μεγάλη αλλαγή στους μηχανισμούς του σε σχέση με τον προκάτοχό του, αποτελεί μια εξαιρετική συνέχεια ενός απλά καλού παιχνιδιού, με βελτιωμένους πολλούς από τους τομείς του. Διασκεδαστικό, εντυπωσιακό και από τα καλύτερα action games του PS3.
Ο Serious Sam είναι ένας ακόμα ήρωας που επέστρεψε στο προσκήνιο το 2011 μετά από πολύχρονη απουσία. Ο συγκεκριμένος όμως επέστρεψε θριαμβευτικά. Το Serious Sam 3: BFE είναι ένα πάρα πολύ δυνατό και σωστά δομημένο παιχνίδι, με πλούσιο multiplayer, πολλή old-school δράση, εντυπωσιακά γραφικά και ένα κάρο επιλογές. Με λίγα λόγια προσφέρει ότι τα Duke Nukem Forever και Hard Reset απέτυχαν να κάνουν. Αν είστε fans των FPS, επιβάλλεται να το έχετε στη συλλογή σας.
Γράφω για το Shift 2 και… νιώθω μια μαχαιριά στην καρδιά. Χαλαρά το πιο αδικημένο παιχνίδι του 2011 από gamers, τύπο, αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς του. Το Shift 2 δεν πιάνει κορυφή εξαιτίας του στοιχείου που έπρεπε να πετύχει εξαρχής, του χειρισμού του δηλαδή, που αποτελεί συνέχεια του αρχικού τίτλου και δεν είναι όσο ρεαλιστικός/καλός θα θέλαμε. Γιατί από εκεί και πέρα, μιλάμε για ένα σύνολο που έχει ότι ζητούν οι petrolheads. Εξακολουθεί να διαθέτει την καλύτερη εσωτερική κάμερα, το καλύτερο σύνολο πιστών και το καλύτερο soundtrack στην κατηγορία. Αν είστε οπαδοί των RACING games (όχι απλά των driving), το… χρειάζεστε.
19. Βastion
Κατά γενική ομολογία το καλύτερο indie του 2011, το Bastion σημάδεψε το περασμένο καλοκαίρι ως το νέο διαμάντι του XBLA, όπως έκαναν τα Braid και Trials HD τα προηγούμενα χρόνια. Με το παιχνίδι να είναι πια διαθέσιμο και στο PC, δεν έχετε καμμία δικαιολογία να μην τσιμπήσετε αυτό το έργο τέχνης.
Σε μια ψιλοχάλια χρονιά για τα παιχνίδια των φορητών, το Super Mario 3D Land ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα. Το παιχνίδι είναι ένας νόστιμος αχταρμάς από παλιά και νέα στοιχεία και απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και βετεράνους παίκτες. Το Super Mario 3D Land αποτελεί το πρώτο και ίσως το μόνο μέχρι τώρα πραγματικό killer-app του 3DS. Η κονσόλα χρειαζόταν αυτό το παιχνίδι από την αρχή, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν έχετε 3DS, απαραίτητη αγορά.
17. FIFA 12
Aν τα FIFA δεν έβγαιναν κάθε χρόνο, το FIFA 12 μπορεί να και να ήταν ακόμα ψηλότερα στη λίστα. Η ΕΑ δεν επαναπαύεται, συνεχίζει να βελτιώνει τη σειρά, και το φετινό παιχνίδι είναι άνετα το καλύτερο ποδοσφαιράκι που έχουμε παίξει. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το FIFA 12 αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με το 11, και αυτό λέει πολλά. Γεμάτο περιεχόμενο και με απίστευτα δημοφιλές multiplayer, σίγουρα θα σας κρατήσει φουλ απασχολημένους μέχρι το FIFA 13.
Το εκπληκτικό Xenoblade Chronicles επιβεβαιώνει δύο κανόνες που ισχύουν για το Wii – έναν αρνητικό, και έναν θετικό. Από τη μία, αποδεικνύει ότι όσο καλά κι αν είναι τα third-party παιχνίδια του Wii, απλά δεν γίνεται να σημειώσουν επιτυχία και «θάβονται». Από την άλλη, αποδεικνύει ότι η κονσόλα της Nintendo, με τούτα και με τ’ άλλα, αποτελεί τον παράδεισο των JRPG. Ο Marioland το λάτρεψε, του ‘ριξε ένα 9.5, και εσείς απλά πρέπει να τον ακούσετε!
Το Rayman Origins από τη στιγμή που παρουσιάστηκε φαινόταν απίθανο και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες. Όπως γράφει και ο Marioland, το Rayman Origins είναι ένα διαμάντι, ένα μεγάλο λαμπερό διαμάντι που δείχνει ότι ο Rayman δεν χρειάζεται τρελούς λαγούς για να είναι πετυχημένος. Δυστυχώς χάθηκε ανάμεσα στις πολλές μεγάλες κυκλοφορίες της σεζόν, και μάλλον θα τα πήγαινε καλύτερα αν έβγαινε σε ψηφιακή μορφή. Όπως και να ‘χει, αν θέλετε να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα platformers της γενιάς, αποκτήστε το Rayman Origins.
14. Portal 2
Περισσότεροι γρίφοι, κανονική ιστορία, και co-op. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που οι fans του πρώτου Portal ζητούσαν από τη Valve για το sequel, και η εταιρία δεν τους χάλασε το χατίρι. Το Portal 2 κρατάει ότι έκανε τον πρώτο, πειραματικό τίτλο επιτυχημένο και χτίζει πάνω του ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι. Με ιντριγκαδόρικη ιστορία και multiplayer που αξίζει, σε συνδυασμό με τους γρίφους-μυαλοστίφτες, καταφέρνει να γίνει μια αλησμόνητη εμπειρία. Ακόμα κι αν δεν σας συγκινεί με την πρώτη ματιά, δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε!
H εντυπωσιακή αναγέννηση των παιχνιδιών ξύλου συνεχίστηκε και το 2011 με το τρομερό Mortal Kombat, το οποίο επανήλθε δριμύτερο, πιο βίαιο και πιο απολαυστικό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που όλοι περιμέναμε σαν τρελοί για πολλά χρόνια, και εν τέλει ικανοποιεί απόλυτα τους fans της σειράς αλλά και του είδους γενικότερα. Απαραίτητο ξυλίκι.
To Demon’s Souls ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά και αγαπήθηκε όσο λίγα άλλα RPG τα τελευταία χρόνια. Mετά από αυτή την επιτυχία, στο Dark Souls οι fans ήξεραν τι να περιμένουν – και τι τους περιμένει – και εν τέλει πήραν ένα παιχνίδι ξεχωριστό, φοβερά απαιτητικό, μοναδικά σχεδιασμένο και απίστευτα εθιστικό. Το Dark Souls είναι ο ορισμός της πρόκλησης, ένα video game στο οποίο θα ξοδέψετε αμέτρητες ώρες.
Το Forza Motorsport 4 αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο – και για κάποιους το… αφεντικό – του Gran Turismo 5. Όπως και να ΄χει, το Forza 4 είναι ένα από τα καλύτερα racers της γενιάς και σίγουρα πολύ καλύτερο από τον προκάτοχό του. Εκεί που πραγματικά δεν έχει αντίπαλο είναι στο online, καθώς το Rivals mode, το σοβαρό multiplayer και τα έργα της κοινότητας, εξασφαλίζουν συνεχή ενασχόληση και απόλαυση για πολύ καιρό. Αν είστε fans του είδους, επιβάλλεται να το έχετε!
Tο πρώτο Witcher μας έδωσε μια γεύση από το ταλέντο της CD Projekt, και το sequel απλά επιβεβαίωσε ότι το στούντιο συγκαταλέγεται πλέον στους ειδικούς των RPG. Oι fans του είδους οφείλουν να το αγοράσουν γιατί είναι ένα εξαιρετικό RPG, οι graphics whores αξίζει να το αγοράσουν για να θαυμάσουν καλύτερα γραφικά από αυτά του Crysis, και όλοι οι υπόλοιποι αξίζει να το αγοράσουν γιατί δεν πρόκειται να βρουν παρόμοιο παιχνίδι. Eκπληκτικό.
Το Uncharted 3 κινείται στα γνωστά υψηλά στάνταρ της σειράς και συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα παιχνίδια του 2011. Η νέα περιπέτεια του Nathan Drake κλείνει με εξαιρετικό τρόπο την τριλογία Uncharted, που δίχως αμφιβολία έχει πλέον εξελιχθεί στο νέο μεγάλο franchise της Sony. Πανέμορφο και κινηματογραφικό όπως πάντα, με εντυπωσιακό single-player και multiplayer που έχει το δικό του αφοσιωμένο κοινό (αν και προσωπικά δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα), το Uncharted 3 συστήνεται σε κάθε κάτοχο PS3.
To LittleBigPlanet 2 είναι ένα από τα δύο φετινά ’10′ του site, και αυτό από μόνο του τα λέει όλα για την ποιότητα του παιχνιδιού. Το θέμα είναι ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό που έχει όρεξη και ταλέντο να δημιουργεί. Αν ανήκετε σε αυτό, να ξέρετε ότι το LBP2 είναι ένας φόρος τιμής στα video games και μια προσβάσιμη πλατφόρμα ανάπτυξης παιχνιδιών. Ευχάριστο platforming και user generated περιεχόμενο που δεν αφήνει το παιχνίδι να τελειώσει εκτός κι αν το αφήσουν οι fans του. «Play Create Share» όνομα και πράγμα!
Δυστυχώς έχουμε φτάσει να μετράμε τα strategy που βγαίνουν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Τουλάχιστον ότι βγαίνει είναι ποιοτικό. Έτσι και το Total War: Shogun 2, που χτίζει πάνω στην επιτυχημένη συνταγή των προκατόχων του, επιστρέφοντας στην αρχική θεματολογία της σειράς. Η Creative Assembly ξεπερνά τον εαυτό της για άλλη μια φορά, με ένα παιχνίδι μαγευτικό, σκληρό, όμορφο, δύσκολο, εθιστικό, χορταστικό, καλογυαλισμένο. Το Shogun 2 μπορεί άνετα να μπει στο πάνθεον των strategy, έχοντας φτάσει στην επιτομή του είδους μέχρι τώρα.
Όταν ανακοινώθηκε το Deus Ex: Human Revolution, κανείς δεν πίστευε ότι θα αποδειχθεί αντάξιο του ονόματος που κουβαλάει. Σχεδόν 10 χρόνια μετά, και από νέο στούντιο κιόλας; Πφφφφ… Κι όμως, το Human Revolution δεν βγήκε απλά καλό, αλλά… τρελό! Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που οφείλουν όλοι οι gamers να την ζήσουν. Λίγο ακόμα ήθελε και θα ήταν all-time classic, αλλά κι έτσι δε μας χαλάει καθόλου. Δικό σας!
Περνάμε στην πιο ειδική περίπτωση του φετινού Top 25, το Battlefield 3. Ειδική γιατί μιλάμε συγκεκριμένα για την έκδοση του PC. Το Battlefield 3 είναι ένα πολύ καλό console game, αλλά, ας μην κρυβόμαστε, στο PC είναι άλλο παιχνίδι. Τεχνολογικά αποτελεί ίσως ότι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία. Το ζουμί είναι το multiplayer και η πολεμική εμπειρία που προσφέρει, η οποία πολύ απλά δεν έχει αντίπαλο. Κανένα άλλο στρατιωτικό παιχνίδι δεν το πλησιάζει καν. Πώς λέμε στις κονσόλες «λόγος αγοράς του τάδε συστήματος», έτσι κι εδώ μπορούμε να πούμε ότι το Battlefield 3 είναι λόγος αναβάθμισης PC (ή αγοράς καινούριου).
Ίσως το πιο πολυσυζητημένο παιχνίδι της χρονιάς (μέχρι και ιντερνετικό φαινόμενο έχει γίνει), και όχι άδικα. Το Skyrim είναι ο ορισμός του έπους και το πιο τρανό παράδειγμα ότι τα RPG διανύουν χρυσή περίοδο. Μόνο και μόνο η φιλόδοξη ανοιχτή φύση του παιχνιδιού αρκεί για να συγκαταλέγεται στα καλύτερα της χρονιάς, αλλά φυσικά η Bethesda δεν έμεινε εκεί και έκανε πολλά βήματα παραπάνω. Παρά τα διάφορα γνωστά τεχνικά προβλήματα, το Skyrim είναι το τέταρτο (τουλάχιστον) καλύτερο παιχνίδι του 2011. Έπος λέμε!
Το καλοκαίρι βγήκε το 3D remake του Zelda: Ocarina of Time και μας θύμησε γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρείται από πολλούς το καλύτερο όλων των εποχών. Το Zelda: Skyward Sword απλά επιβεβαιώνει ότι καμμία άλλη σειρά δεν αγγίζει τόσο πολύ την τελειότητα όσο το Zelda. Το Skyward Sword είναι το άλλο φετινό ’10′ του site και αποδεικνύει ότι τα motion controls μπορούν να ταξιδέψουν τους hardcore gamers σε ένα νέο κόσμο, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Ταυτόχρονα, δείχνει με πόση μαεστρία μπορεί μια single-player εμπειρία να γίνει ακόμα καλύτερη, αν διανθιστεί με υποδειγματικό level design, μεγαλύτερη συνοχή και προσεγμένη ιστορία. Κάποιοι το συγκρίνουν άμεσα με το Ocarina, και αυτό τα λέει όλα. Απλά είναι κρίμα που βγαίνει σε αυτή την τελευταία φάση του κύκλου ζωής του Wii…
Tί;! Ένα shooter τόσο ψηλά; Ντροπή! Ε; Ναι ρε, ένα shooter τόσο ψηλά. Ένα shooter, αλλά τι shooter. Οι φίλοι μας οι ξένοι έχουν μία φράση που ταιριάζει απόλυτα στο Gears of War 3: «polished to perfection». Αυτό ακριβώς είναι το Gears 3, ένα παιχνίδι καλουδουλεμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αυτή τη φορά η Epic είχει όσο χρόνο ήθελε, και κατάφερε να δημιουργήσει το – κατ’ εμέ – καλύτερο shooter της γενιάς. Τα κάνει όλα και συμφέρει: επικό campaign, co-op απλησίαστο από τον ανταγωνισμό, multiplayer που εκ φύσεως ξεχωρίζει, και πάνω απ’ όλα, πραγματικό, ουσιαστικό, απολαυστικό shooting gameplay, χωρίς «κινηματογραφικές» φανφάρες. Σε έναν τέλειο κόσμο, όλα τα video games θα ήταν τόσο καλοδουλεμενα όσο το Gears of War 3. Τελευταία στιγμή έχασε την πρώτη θέση…
Παιχνίδι της Χρονιάς: Batman Arkham City
Αυτό που μέχρι και πριν λίγα χρόνια φάνταζε εξωφρενικό, πλέον είναι πραγματικότητα. Το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς είναι ένα… superhero game. O λόγος φυσικά για το Batman: Akrham City. Tι να πρωτοπούμε για τον συγκεκριμένο τίτλο; To Arkham City είναι το «Dark Knight» των video games. Μεγαλύτερο, καλύτερο και πιο φιλόδοξο από τον ήδη τρομερό προκάτοχό του, θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία των action adventure (και όχι μόνο) και πλέον αποτελεί το μέτρο σύγκρισης. Ξέρει τι «θέλει» να κάνει, και το κάνει σχεδόν τέλεια. Το Batman: Arkham City αποτελεί τον ορισμό της ποιοτικής single-player εμπειρίας δράσης και περιπέτειας. Πολύ απλά, μιλάμε για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, και πρέπει να ανήκει στη συλλογή κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του, είτε είναι fan του Batman ή των κόμιξ, είτε όχι. Game of the motherfucking year.

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top