Fifa Manager 12

efrapedia
0

Fifa Manager 12 
Τελικά οι Γερμανοί είναι άμπαλοι

Είδος: Manager game
Format: PC
Εκδότης: EA Sports
Ανάπτυξη: Bright Future
Διάθεση: EA Hellas (210-6850675)
Παίκτες: 1-4 (2-8 Online)
Απαιτήσεις: 1GB RAM, Επεξεργαστής 2.8Ghz, Κάρτα γραφικών 256MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 10GB
Επίσημο Site: www.fm12.de 
Κυκλοφορία: 21/10/2011




Τολμώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα σε Arcade και Simulation παιχνίδια, ο κόσμος έχει αρχίσει να δείχνει φανερά την προτίμησή του προς το Simulation. Το Fifa απέναντι στο Pro, το Gran Turismo και το Forza Motorsport κόντρα στους άλλους και αυτές τις μέρες, το Battlefield απέναντι στο Call of Duty, είναι μόνο μερικές τρανές αποδείξεις. 

Για τα manager games, το ρητό αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο. Απ’ τη μία η Sega με το Football Manager έχει στην εταιρεία επαγγελματίες προπονητές που την συμβουλεύουν κι απ’ την άλλη η Bright Future προσπαθεί εδώ και χρόνια να μαζέψει τα…ασυμμάζευτα και καταλήγει να παρουσιάζει την ίδια τραγική εικόνα. Κι όλα αυτά γιατί προφανώς κανείς δεν έχει κάτσει να εξηγήσει στους ανθρώπους πως είναι να είσαι στ’ αλήθεια προπονητής και τι σημαίνει σωστή βάση δεδομένων παικτών. Γιατί εδώ που τα λέμε, αν σε ένα ποδοσφαιράκι όπως το Pro, η database έχει διπλή σημασία, σε ένα manager game έχει σίγουρα πολλαπλάσια. 

Περιβάλλον
Τα μενού του Fifa Manager 12 είναι ακριβώς ίδια με πέρυσι. Οι βασικοί τομείς είναι προσβάσιμοι μέσα από drop-down menus, ενώ αν σύρετε το ποντίκι στην άκρη της οθόνης τότε μπορείτε να δείτε την άκρη του γραφείου σας, εκεί όπου βρίσκονται σημειωματάρια με στατιστικά, το ημερολόγιο όπου κανονίζετε φιλικούς αγώνες και events, καθώς και το…κινητό σας τηλέφωνο! 



Το τελευταίο είναι ένα νέο χαρακτηριστικό της EA Sports, καθώς σε συνεργασία με την Sony Ericsson, μας διαφημίζει το Xperia Play και προσπαθεί έτσι να βγάλει τα λειτουργικά της έξοδα. Οι χορηγοί ήτανε μόδα στα games της δεκαετίας του ’90, όπως και στις ταινίες του cinema και σήμερα με το Fifa Manager 12 τους ξαναβλέπουμε στο προσκήνιο. 

Το κινητό όμως δεν έχει τελείως διακοσμητικό ρόλο, καθώς περιέχει 460 achievements για να ξεκλειδώσετε, του στυλ “Σκόραρε 2 γκολ σε 4 σερί αγώνες”. Δίπλα ακριβώς απ’ το κινητό, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα αντικείμενα στο γραφείο σας, όπως σφυρίχτρες, επικαλαμίδες, φρούτα, καραμέλες κι άλλα ξεκάρφωτα, κάτι που μας θυμίζει το ρητό “Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν”. Ωστόσο, μια καλή προσθήκη είναι τα νέα backgrounds ομάδων, που εμφανίζουν τρεις ποδοσφαιριστές από έναν τυχαίο σύλλογο, κατά το loading. 

Στο θέμα της ευχρηστίας, υπάρχουν προβλήματα τα οποία στο μάτι ενός έμπειρου χρήστη χτυπάνε άσχημα. Στις τακτικές εξακολουθεί να μην υπάρχει ένδειξη για το ποιους παίκτες έχετε βάλει προς πώληση, ενώ αν θέλετε όσους πουλάτε να τους μεταφέρετε στις τελευταίες θέσεις, τότε…ατυχήσατε. Φέτος δεν υπάρχει ούτε καν δυνατότητα να αλλάξετε θέσεις σε παίκτες που είναι στους Reserves! Έτσι θα πρέπει να κάνετε κλικ σε όλους για να θυμάστε κάθε φορά ποιον είχατε βάλει προς πώληση. Συν τις άλλοις, στα μενού προπόνησης ορισμένα drag & drop δεν δουλεύουν, άνευ λόγου και αιτίας. 

Database
Ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα ισχύει και φέτος. Η βάση δεδομένων του Fifa Manager 12 περιλαμβάνει ένα σωρό λάθη, από τις αξίες των παικτών κι από τα στατιστικά τους, μέχρι και τις ακαδημίες οι οποίες έχουν τυχαία ονόματα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ζήτημα αν θα βρείτε παίκτες που να αξίζουν 1.000.000 ευρώ, λες και είμαστε Αφρική (ή ούτε καν Αφρική, γιατί σε κάτι Κατάρ βρίσκεις καλύτερους). Η αξία κάνει κοντράστ με τα στατιστικά, καθώς για παράδειγμα ο Καραγκούνης πετάει φλόγες. Με Shot Power 81, Long Shots 82, Dribbling 81, Speed 80 και κάτι τέτοια παρόμοια stats, οι υπόλοιποι επιτελικοί χαφ είναι απλά…γατάκια μπροστά στον «τυπάρα»! 


Αν θέλετε να κάνετε μεταγραφές της προκοπής τότε καλό θα είναι να προτιμήσετε έναν μεγάλο σύλλογο. Γιατί στην Ελλάδα που οι παίκτες είναι “ότι πάρεις 100.000 ευρώ” δεν πρόκειται να βγάλετε σοβαρά φράγκα απ’ τις πωλήσεις. Δεν έχετε το δικαίωμα να πουλήσετε ούτε καν παίκτες που έχουν πρωτοέρθει, ακόμα κι αν προέρχονται απ’ το φυτώριό σας κι είναι η πρώτη τους χρονιά στην πρώτη ομάδα. Αυτό ασφαλώς θέτει κι ένα σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. 

Πέρα από πολλά ψεύτικα ονόματα παικτών σε μικρές ομάδες και φυτώρια, η κατάσταση στο staff παραμένει η ίδια, δηλαδή το προπονητικό τιμ έχει κι αυτό με τη σειρά του regenerated ονόματα. Επίσης, το θέμα της τιμής των παικτών είναι πιο έντονο, καθώς σε πολλούς παίκτες δεν υπάρχουν τιμές, ειδικά αν έχετε επιλέξει Hard Level στο Scouting. Αυτό σας εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό να φιλτράρετε τους παίκτες από την αναζήτηση και να κάνετε μεταγραφές της προκοπής. Κατά καιρούς, περνάνε διάφοροι μανατζαραίοι, που προσπαθούν να σας «πλασάρουν» τους πελάτες τους, οι οποίοι (όπως και στο FM) πολλές φορές δεν κάνουν ούτε για τον πάγκο. Άσε που θα πρέπει να τους απαντήσετε σώνει και καλά στα e-mail για να συνεχίσει το Loading. 

Ξεκινώντας
Για αρχή καλείστε να διαμορφώσετε το προφίλ προπονητή όπως θέλετε. Δίνετε τα στοιχεία σας, επιλέγετε τα ρούχα σας, ενώ από φέτος έχετε περισσότερα customizations στο θέμα εμφάνισης. Όσο για το είδος παιχνιδιού, υπάρχει η γνωστή καριέρα με σύλλογο της επιλογής σας, η ίδρυση συλλόγου από το μηδέν, η δυνατότητα παιχνιδιού με Live Database (αν έχετε συνδρομή Live Season στο Fifa) και το –παραγκωνισμένο- Online Mode, το οποίο σας βάζει με έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών να συμμετάσχετε σε μία λίγκα, όπου με τις νίκες σας αποκτάτε manager points και τα ξοδεύετε αγοράζοντας κάρτες που θα ενισχύσουν την απόδοση της ομάδας σας. 



Το Fifa Manager 12 έχει τρία επίπεδα δυσκολίας σε τέσσερις τομείς και συγκεκριμένα τις μεταγραφές (Transfers & Contracts), την αντιμετώπιση της διοίκησης (Board Status), το ηθικό των παικτών (Morale) και το Scouting. Η δυσκολία έχει ανέβει σε όλους τους τομείς σε σχέση με πέρυσι, επομένως σας προτείνουμε να επιλέξετε το μεσαίο επίπεδο δυσκολίας. Αν για παράδειγμα επιλέξετε το δύσκολο επίπεδο στις μεταγραφές, τότε θα δυσκολεύεστε να πουλήσετε ακόμα και παίκτες που αξίζουν. 

Πέρα από την επιλογή επιπέδου δυσκολίας, μία ακόμη ένδειξη ότι ο ρεαλισμός απουσιάζει πλήρως, είναι όταν ξεκινάτε καριέρα και επιλέγετε οι ίδιοι την διάρκεια του συμβολαίου σας (1-10 χρόνια) σαν να λέτε στη διοίκηση ότι “εμένα δεν με κουνάει κανείς από εδώ”. Φυσικά διαπραγματεύεστε και τους στόχους της ομάδας σας, αποκτώντας αντίστοιχα και τα ανάλογα χρήματα. 

Profile παικτών
Στην αλληλεπίδρασή σας με τους παίκτες υπάρχουν οι εκτεταμένες προσωπικές συζητήσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένετε ποιότητα ανάλογη με το Football Manager. Πιάσαμε για παράδειγμα τον Νίνη και του είπαμε “Θα σε βάλω στο επόμενο παιχνίδι στη βασική ενδεκάδα” κι εκείνος απάντησε “Άντε καιρός ήτανε” κι αμέσως του έπεσε το Morale! Η είπαμε στον Καραγκούνη να πάει να μιλήσει στον Πετρόπουλο (το εμφάνιζε ως επιλογή) κι ο τελευταίος ήρθε να μας πει “Είπες στον Καραγκούνη να μου μιλήσει; Τι ακριβώς με ήθελε;” Με αποτέλεσμα και αυτός ο παίχτης να χάσει Morale! Κοινώς, υπάρχουν ένα σωρό ασάφειες που δεν βγάζουν κανένα νόημα. 

Νόμιζα ότι έπαιζα το Fifa Manager 2011. Ευτυχώς που είχα δίπλα μου το κουτί του παιχνιδιού για να το πιστέψω.

Όσον αφορά στις αλληλεπιδράσεις, έχει δουλευτεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Αν σας γυαλίσει ένας παίκτης για μεταγραφή, τότε μπορείτε να τον αποθεώσετε στα ΜΜΕ, να πείτε ότι είναι εκπληκτικός, ότι είναι ο επόμενος στόχος σας, ότι θέλετε απεγνωσμένα να τον υπογράψετε κτλ. 

Τα Tactics έχουν την ίδια πλειάδα επιλογών με πέρυσι, ενώ συναντάμε και τα συνολικά Team Talks, στην αρχή της σεζόν καθώς και πριν από κάθε παιχνίδι. Πριν το ματς σας γίνεται και μία ερώτηση δημοσιογράφου, απ’ την απάντηση της οποίας θα κριθεί και το ηθικό των παικτών σας. Όσο για το Training, υπάρχουν τα λεγόμενα “training objectives” δηλαδή στόχοι που βάζετε για κάθε παίκτη, ώστε να φτάσει συγκεκριμένα στατιστικά σε έναν βαθμό που θέλετε. Όσο περισσότερες φορές εισάγετε το individual training στην εβδομαδιαία προπόνηση, τόσο περισσότερες φορές θα εξασκούνται οι παίκτες σας ώστε να ανεβάζουν τα συγκεκριμένα στατιστικά. 

Προπόνηση
Ας προχωρήσουμε όμως βαθύτερα στον τομέα της προπόνησης. Το Training menu έχει κατηγορίες ασκήσεων χωρισμένες στα εξής είδη. Καταρχήν υπάρχουν τα Skills (Shots, Mental, Dribbling, Technique κτλ.) που δίνουν έμφαση κυρίως στην τεχνική. Στη συνέχεια έχουμε την κατηγορία Fitness, δηλαδή φυσική κατάσταση (Jumping, Strength, Regeneration κ.ο.κ.). Προχωράμε στα Tactics (στημένες φάσεις, αντεπιθέσεις κι όλα τα συναφή) και τέλος στα Miscellaneous. Εκεί εμπίπτουν τα πέναλτι, η τοποθέτηση παικτών και τα Individual skills που προαναφέραμε). 



Η προπόνηση των παικτών αποδίδει γενικά πιο ρεαλιστικά, αν και τα individual skills έχουν μία δόση υπερβολής. Παίκτες άνω των 30 ετών για παράδειγμα, εξελίσσονται σε στατιστικά φυσικής κατάστασης παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε. Επίσης, στο μενού της προπόνησης δεν λειτουργεί το drag & drop σε όλα τα κουτάκια της εβδομάδας. Δεν γνωρίζουμε αν τις ώρες αυτές οι παίκτες έχουν ρεπό ή αγωνιστικές υποχρεώσεις, καθώς κάτι τέτοιο ούτε καν διευκρινίζεται. 

Στο ξεκίνημα της σεζόν διοργανώνεται το καθιερωμένο Training Camp, στο οποίο τα στατιστικά των ποδοσφαιριστών αυξάνονται ραγδαία. Έχετε επίσης την δυνατότητα να επιλέξετε και πάλι σε ποιες κατηγορίες ασκήσεων θα δώσετε βάση, κατανέμοντας πόντους στα Skills: Outfield, Mental, Tactics, Fitness και Individual. Κατανέμετε επίσης επιπλέον πόντους σε ασκήσεις τακτικής, όπως Pressing, Defending, Counter-Attack κτλ. 

Γήπεδο και Οικονομικά
Τι θα ήταν όμως το Fifa Manager χωρίς την διαχείριση οικονομικών, τομέα τον οποίο διαθέτει αποκλειστικά ο τίτλος της EA Sports; Φέτος λοιπόν έχουμε καλύτερη οπτική γηπέδου, ενώ μπορείτε να χτίσετε αρκετές νέες εγκαταστάσεις. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι το γήπεδο κάθε ομάδας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σκεφτείτε για παράδειγμα να έχετε ένα μεγάλο σύλλογο και να σας παρουσιάζεται χωρίς μουσείο, δηλαδή να πρέπει να το χτίσετε από την αρχή. 

Στους σπόνσορες, έχουμε διαχωρισμό των χορηγών στις κατηγορίες Silver, Gold και Platinum. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κάθε κατηγορία και ανάλογα είναι και τα χρήματα. Οι διαπραγματεύσεις ακολουθούν την γνωστή λογική. Απλά πατάτε το κουμπί “Negotiate” και ζητάτε διαφορετικά χρήματα και διάρκεια συμβολαίου. Όσο διαπραγματεύεστε, το “Atmosphere” μειώνεται, ώσπου την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να δεχθείτε ή να αρνηθείτε την προσφορά για να μη χάσετε τον πελάτη. 

Τα χρήματα φέτος θα δείτε και στην πράξη ότι κερδίζονται πολύ δύσκολα και κυρίως με καλή απόδοση σε διάφορες διοργανώσεις. Μην περιμένατε γενναιόδωρες προτάσεις για τους παίκτες σας, ούτε καν φράγκα από τα φιλικά. Αν προσπαθήσετε να φέρετε μεγάλο σύλλογο τότε θα πρέπει να τον πληρώσετε. Σκεφτείτε όμως το ενδεχόμενο να είστε από Ελλάδα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα τρώτε άκυρα ακόμα κι από πρωταθλήτριες μικρών ευρωπαϊκών χωρών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν λειτουργεί ούτε το Cancel μετά από πρόσκληση φιλικού. 


3D pitch
Προχωράμε στο κυρίως παιχνίδι, εκεί όπου η 3D απεικόνιση αγώνα είναι ίδια με πέρυσι. Η engine δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Fifa 12 και σίγουρα θα περιμέναμε κάτι καλύτερο στον συγκεκριμένο τομέα. Τα animations και ο σχεδιασμός των προσώπων είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτή του Football Manager, ωστόσο στα textures μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλειά. Ο χειρισμός παραμένει στα ίδια επίπεδα. Είναι πολύ απλός, το A.I. παρουσιάζει «κενά», οπότε αν παίζετε ως Player/Manager και ειδικά σε επιθετική θέση, θα μπορέσετε να βοηθήσετε πολύ την ομάδα σας. 

Ένας σωστός “Αλέφαντος” δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα αποδυτήρια, αλλά να τα χώνει και μέσα στους αγώνες. Το Fifa Manager 12 διαθέτει ανεπτυγμένες touchline instructions γι’ αυτό το σκοπό. Εκτός απ’ τις ομαδικές οδηγίες, μπορείτε να φωνάξετε ξεχωριστά στους παίκτες σας μέχρι και για το πότε και που θα δώσουν πάσα, σέντρα, θα κάνουν τάκλιν ή θα εκτελέσουν σουτ. Προσέξτε όμως διότι αν το παρακάνετε, τότε θα έρθει ο τέταρτος διαιτητής και θα σας στείλει αδιάβαστο και μάλιστα χωρίς καν να σας προειδοποιήσει! 

Μουσική
Έχουμε μάθει από την EA Sports ότι οι επιλογές των κομματιών ενός football simulator είναι εύκολη υπόθεση. Η σειρά Fifa το έχει διδάξει αυτό. Γιατί όμως στην περίπτωση του Fifa Manager συναντάμε κυριολεκτικά…όλα τα είδη της μουσικής; Αναπάντητο ερώτημα. Αντί λοιπόν να υπάρχει εστίαση π.χ. σε mainstream ακούσματα, αντιθέτως φέτος έχει γίνει μια «σαλάτα» από Rock, Hard rock, βαριά εμβατήρια ορχήστρας, Pop και γενικά ότι μπορείτε να φανταστείτε. Είναι δηλαδή ζήτημα χρόνου μετά από κάνα τέταρτο να κλείσετε τον ήχο ή να βάλετε τα δικά σας mp3. 

Μάθετε μπαλίτσα
Ας μην κρυβόμαστε. Η σειρά Fifa Manager έχει πάρει τις ευκαιρίες της. Απ’ τη στιγμή όμως που παρουσιάζει κάθε χρόνο τα ίδια λάθη στην database, στο online και κυρίως στην λειτουργικότητα, το μόνο φυσικό επακόλουθο είναι να συνεχίσει να ζει με τα λάθη αυτά του παρελθόντος. Γιατί όπως και να το κάνουμε, κανείς δεν ικανοποιείται πλέον απλά με μια καλή 3D απεικόνιση ή με το γρήγορο loading. Οι εποχές άλλαξαν, αλλά η Γερμανική αρμάδα έμεινε πίσω. Κι ούτε ο Αλέφαντος δεν την σώζει. 

Θετικά:
- Σοβαρό επίπεδο δυσκολίας
- Οι ανανεωμένες οδηγίες την ώρα του αγώνα

Αρνητικά:
- Τα αμέτρητα λάθη της βάσης δεδομένων
- Κακό μεταγραφικό σύστημα
- Οι αλλοπρόσαλλες συζητήσεις με τους παίκτες
- Το Online πήγε περίπατο
- Μικρά προβλήματα στο χειρισμό
- Κακή επιλογή μουσικών κομματιών
Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6
Gameplay: 5
Αντοχή: 7
Γενικά: 6

Κάθε χρόνο φασολάδα. 

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top