10 απίστευτα υποθαλάσσια ηφαίστεια!

efrapedia


H εικόνα ενός ενεργού ηφαιστείου ανέκαθεν προκαλούσε δέος στους ανθρώπους. Πιθανόν το δέος να προκαλείται λόγω της συνειδητοποίησης, του πόσο μικροί και ανίσχυροι είμαστε μπροστά στη φύση. Βέβαια, όσο και φόβο να... αισθανόμαστε μπροστά στη δύναμη της φύσης, μία έκρηξη ηφαιστείου δεν παύει να είναι, τουλάχιστον, συναρπαστική. Και ακόμη πιο συναρπαστική είναι μία έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, όπως αυτών που θα δούμε στη συνέχεια...


1. Ο κρατήρας Molokini στη Χαβάη



Ο κρατήρας Molokini είναι ένας μερικώς βυθισμένος ηφαιστειακός κρατήρας μόλις 2,5 μίλια από την ακτή του Maui στη Χαβάη. Το μέρος του κρατήρα που προεξέχει δημιουργεί ένα "νησάκι" σε σχήμα μισοφέγγαρου. Σήμερα η περιοχή αυτή γύρω από τον κρατήρα αποτελεί ένα μαγευτικό μέρος, ιδιαίτερα δημοφιλές για scuba diving και κολύμβηση με αναπνευστήρα.

2. Morro Rock στις ΗΠΑ



Ο Βράχος Morro βρίσκεται στην Καλιφόρνια και είναι μέρος μιας σειράς από ηφαιστειακές κορυφές γνωστές ως "Εννέα αδελφές" που δημιουργήθηκαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου δημιούργησε τον βράχο Morro από ένα τεράστιο κομμάτι της λάβας. Σήμερα η διάβρωση διαμορφώνει συνεχώς τον βράχο.

3. Surtsey, Ισλανδία


Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ηφαιστειακές εκρήξεις δημιουργούν εντελώς νέα νησιά. Μια τέτοια περίπτωση είναι το νησί Surtsey στην Ισλανδία. Στην αριστερή εικόνα φαίνεται η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαίστειο τον Νοέμβριο του 1963, που άρχισε 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη δεξιά εικόνα φαίνεται το νησί όπως είναι σήμερα. Το νέο αυτό νησί είναι ιδανικό αντικείμενο μελέτης από βοτανολόγους, γεωλόγους και βιολόγους, και έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

4. Ηφαίστειο Eldfell, Ισλανδία



Η Ισλανδία είναι μια χώρα με πολλές υποβρύχιες εκρήξεις ηφαιστείων. Το νησί Heimaey είχε την πιο θεαματική ηφαιστειακή δραστηριότητα το 1973 όταν η λάβα από το Eldfell, που ονομάζεται αλλιώς και "Βουνό της Φωτιάς" απείλησε να μπλοκάρει μέχρι και το λιμάνι του νησιού. Στη φωτογραφία το ηφαίστειο διακρίνεται στα βορειοανατολικά του νησιού... το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

5. Iwo Jima, Ιαπωνία



Αυτή είναι μια εικόνα από την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο ιαπωνικό νησί Iwo Jima, τον Ιούλιο του 2005. Ένα μέλος του ιαπωνικού στρατού που σταθμεύουν στο νησί είχε προειδοποιήσει τις αρχές όταν παρατήρησε μια στήλη ατμού ενός χιλιομέτρου.

6. Ηφαίστειο Brothers, Νέα Ζηλανδία




Στη φωτογραφία φαίνεται ένα τρισδιάστατο διάγραμμα του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο Brothers είναι μέρος του ενεργού τόξου Kermadec, στη Νέα Ζηλανδία και βρίσκεται 1.850 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το εκπληκτικό σ' αυτό το υποβρύχιο ηφαίστειο είναι η 3 χιλιομέτρων καλντέρα που διαμορφώθηκε 37.000 με 51.000 χρόνια πριν, από ηφαιστειακές εκρήξεις.

7. Ηφαίστειο Healy, Νέα Ζηλανδία



Το ηφαίστειο Healy είναι ένα ακόμα υποθαλάσσιο ηφαίστειο του τόξου Kermadec στη Νέα Ζηλανδία.

8. NW-Rota 1, Ιαπωνία



Ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που αναβλύζει χείμαρρους λάβας και επιβλαβών αερίων έχει γίνει ένα εκπληκτικό σημείο για πλάσματα της θάλασσας και φυσικά αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες. Το ηφαίστειο αυτό κοντά στο νησί Guam της Ιαπωνίας ξεσπά τόσο συχνά που έχει δημιουργήσει μέσα σε 3 χρόνια, έναν νέο κώνο με 131 πόδια ύψος και 984 πόδια εύρος.

9.Kick 'em Jenny, Γρενάδα


Το Kick 'em Jenny είναι ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Καραϊβική Θάλασσα, 8 km βόρεια της Γρενάδας. Ανάμεσα στην πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη το 1939 και την τελευταία το 2001 υπήρχαν άλλες 12 εκρήξεις αυτού του ηφαιστείου. Σήμερα υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας 5km γύρω από το ηφαίστειο για να αποτρέπει τους τολμηρούς δύτες.

10. Bransfield Strait, Ανταρκτική



Ακόμα και η παγωμένη Ανταρκτική είναι η πατρίδα για ένα ηφαίστειο. Στο στενό Bransfield, στο νησί Deception βρίσκεται ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο το οποίο είναι ακόμα ενεργό.

Tags

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top